Stel jezelf professioneel op

Home / Artikel / Stel jezelf professioneel op

Stel jezelf professioneel op

Daar kun je namelijk op vertrouwen

Intussen heb je stapels aan demo’s rondgestuurd, maar de respons van labels is nul. Lekker is dat. Weet je wat dat kost om steeds die enveloppen op de post te doen?!?

Je hebt intussen al tientallen demo’s rondgestuurd naar verschillende labels, maar elke keer krijg je maar geen antwoord en je voelt je niet echt serieus genomen. Oké, er zaten misschien een paar typfouten in je begeleidende brief, maar dat zou de pret toch niet mogen drukken. Die zelfgemaakte foto’s in de oefenruimte waren immers wel mooi, volgens je moeder.

Realiteit is echter dat labels dagelijks overspoelt worden met tracks om naar te luisteren. Natuurlijk is jouw demo veel beter dan al die meuk die alle anderen produceren, maar toch kom je er maar niet doorheen. Ook als je een paar weken later nog weer belt, wordt je nors te woord gestaan of hebben ze je demo niet eens geluisterd. Bel je de volgende maand weer, krijg je precies hetzelfde te horen. Dat labels zich een weg moeten banen door een oerwoud aan kleine bands, om daar succesvol talent uit te kunnen selecteren snap je natuurlijk ook wel, maar daar heb jij nu wel last van.

Intussen hoor je van bookers steeds dat ze je moeilijk ergens weg kunnen zetten omdat de zalen ook vinden dat je te klein bent. Zo kom je dus nooit aan een fatsoenlijke gig.

Doordat je niet serieus genomen wordt door labels en bookers blijf je maar in kleine kroegen spelen en blijft je muzikale droom een verre illusie. Als je al feedback krijgt hoor je regelmatig dat je te klein, niet professioneel genoeg bent of als band geen herkenbaarheid hebt en je fanschare te beperkt is.

Nee, dáár heb je wat aan.

Ondertussen komt er nog steeds bijna niemand naar je kijken als je voor een paar tientjes in een kroeg staat te spelen. Dat is natuurlijk wel de schuld van die kroeg, want er is nauwelijks geflyerd in de buurt en op geen enkele vuilnisbak in de wijde omgeving hing immers jouw poster. Die kroegbaas was ook al niet blij met z’n baromzet van die avond en het is dan ook nog maar de vraag of je volgende keer weer terug mag komen.

Als er niemand naar je optredens blijft komen, dan duurt het nog een eeuwigheid voordat je weer genoeg bij elkaar gesprokkeld hebt om de opnames van je nieuwe nummers die je al weken klaar hebt liggen te kunnen bekostigen.

Los dit op door te laten zien dat je mensen kan mobiliseren en dat je op voorhand al mensen naar je optredens toe kan halen. Desnoods geef je honderden vrijkaarten weg en maak je gastenlijsten van zestien A4-tjes dik, maar zorg er voor dat je al op voorhand een zaal of een kroeg vol krijgt.

Zorg ervoor dat je binnen je band alles strak geregeld hebt, een goede stage act kan neerzetten waarmee je de mensen volop kan entertainen. Het gehele plaatje moet kloppen. Je styling, je performance, je setlist en je aanwezigheid op het podium moeten allemaal goed geregeld zijn. Je kunt misschien wel op cd super strak klinken, maar op het podium moet je echt knallen. Daar verdien je je geld. Vanaf het podium kun je mensen wijzen op je albums en merchandise, maar dan moet je wel eerst op dat podium komen te staan.

Als jij in staat bent om mensen te enthousiasmeren en te mobiliseren, dan raken de labels en bookers ook veel eerder in je geïnteresseerd. Zij zijn op zoek naar bands met professionaliteit, een goede stage act en voldoende presence om een knallende show neer te zetten. Ook technisch moet alles haarfijn in orde zijn. Niet alleen je rider moet hout snijden, maar je turnaround en soundcheck op het podium moeten in een mum van tijd geregeld kunnen zijn. Dat duidt allemaal op professionaliteit.

Jouw houding en prestaties op het podium in combinatie met je interactie met het publiek is hetgene waar bookers en labels naar kijken. Dát is wat ze kunnen verkopen en verder kunnen ontwikkelen. Blijf daar zelf in de repetitieruimte ook continu aan werken. Film je shows en repetities en oefen elke keer weer alsof je op het podium staat. Kijk de opnames steeds kritisch terug en vraag jezelf af of je enthousiast wordt van je optreden. Doe ook meer dan alleen het ene na het andere nummer spelen, maar maak er een show van. Zorg er voor dat je de dingen groots aanpakt en laat dat ook keer op keer opnieuw aan de buitenwereld zien.

Niet alleen je fans maar ook bookers en labels zijn actief op social media. Als jij ervoor zorgt dat jouw naam vaak genoeg op een positieve manier voorbij komt is de kans vele malen groter dat als die envelop met jouw logo erop bij de labels op de deurmat valt je wél serieus genomen wordt.

Je uitstraling naar buiten toe is ook doorslaggevend om fans aan je te kunnen binden. Niet alleen je styling is daarbij van belang, maar het complete plaatje dat je naar buiten brengt. Zorg dat je je website en communicatie op social media goed op orde hebt en dat het er niet kneuterig uitziet. Dus geen foto’s met een Hobby Bob cameraatje in een donkere oefenruimte, maar zoek op z’n minst een iets spannendere locatie op. Met een beetje oude stenen muur in de achtergrond kom je al een heel eind. Desnoods ga je in een grasveld staan of onder een roestige spoorbrug, maar zoek iets op met karakter.

Maak jezelf groter dan je bent en fake it ‘till you make it. Een band waarvan de website er professioneel uitziet, veel activiteit online is en regelmatig in de publiciteit treedt wordt eerder gevolgd dan een samengeraapt zootje dat een beetje staat te jammen voor een paar kratten pils. Werk aan je professionaliteit. Dat maakt het allemaal ineens een stuk makkelijker.

Samenvatting

Bij labels opvallen tussen de overvloed aan bands is een moeilijke opgave. Daar ben je inmiddels ook wel achter. Je e-mails worden niet beantwoord en telefonisch zijn ze slecht bereikbaar. Je komt er maar niet tussendoor en voelt je niet serieus genomen. Je blijft in kleine kroegen spelen en je droom is kilometers ver weg. Op deze manier duurt het nog wel even voordat je weer genoeg geld hebt om weer de studio in te gaan voor je volgende album.

In plaats van bij de pakken neer te gaan zitten moet je laten zien dat je in staat bent om mensen te mobiliseren. Haal zelf je mensen naar de zaal of kroeg waar je speelt. Zorg ervoor dat de zaal afgeladen is. Ram elke keer weer opnieuw de meest strakke act eruit en zorg dat je mensen vanaf het podium entertaint. Daar kijken labels en bookers voornamelijk naar. Professionaliteit, het vermogen om te mobiliseren en een knallende show zijn de hoofdingrediënten om succesvol te zijn met je band. Als je dat voor elkaar hebt, valt jouw envelop ineens wél op tussen al die andere bands.

Zet nu de volgende stap naar het trekken van volle zalen.

Wil jij succesvol worden met je band? Wil jij een platencontract bij een label binnenslepen? Wil jij groot worden en meer geld verdienen met je band? Wil jij regelmatig voor volle zalen kunnen optreden?

Werk dan volop aan de professionalisering en promotie van je band en mobiliseer je fans om naar je toe te komen.

Heb je hier hulp bij nodig? Dan kan jij nu het volgende doen!

Alléén als jij écht wilt doorbreken bied ik jou een uur gratis coaching, waarin we jouw grootste uitdaging van dit moment bij de hoorns grijpen. In dat uur smeden we een krachtig plan waarmee jij de wereld gaat veroveren en kan doorbreken met je band.

Essentiële muziekvideo voorbereiding

Nog meer handige tips lezen? Lees dan ook het GRATIS handboek ESSENTIËLE MUZIEKVIDEO VOORBEREIDING

In dit overzichtelijke handboek lees je veel waardevolle tips die je helpen tijdens de voorbereidingen van je muziekvideo productie. Download direct het gratis handboek.

Help ons om meer Rock- en Metalmuzikanten te bereiken en deel dit artikel met jouw vrienden.

Related Posts

Geef commentaar

Laat jezelf van een persoonlijke kant zienResurrect Tomorrow - Slaver's Crown