Zeven essentiële benodigdheden bij een muziekvideo shoot

Home / Artikel / Zeven essentiële benodigdheden bij een muziekvideo shoot

Zeven essentiële benodigdheden bij een muziekvideo shoot

Dit moet je écht inpakken

Het moment is daar! Je hebt een videoshoot gepland en ’s ochtends ben je nog de laatste dingen aan het inpakken. Vergeet dan naast je gitaar en rete-coole outfit niet de meest essentiële benodigdheden in te pakken voor je shoot. Natuurlijk, die zwarte nagellak is belangrijk, maar daar gaat het niet om. Los van alle attributen en gear die je nodig hebt voor je performance en het acteerwerk in het scenario, zijn deze zeven dingen onmisbaar bij een videoshoot:

Flessen drinkwater

Zorg dat je voldoende drinkwater hebt op de set. Soms sta je op de meest afgelegen locaties, waar niet altijd vers water in de buurt is. Zeker op een warme dag zul je aardig wat gaan zweten en dat vocht moet aangevuld worden. Water is dan de beste dorstlesser. Door voldoende te drinken kun je een energieke performance blijven geven, houd je het langer vol bij de opnames en krijg je minder snel hoofdpijn. Vul thuis een paar petflessen met water en je bent ready-to-go. Zorg wel dat je een paar stevige flessen gebruikt. Die kunnen namelijk tegen een stootje. Kleinere plastic flesjes of blikjes zijn misschien qua formaat handig, maar ik heb al een paar keer meegemaakt dat die gingen lekken doordat ze opensprongen of lek werden geprikt in de tas.

Een grote fles water is ook handig om in de buurt te hebben als je even je gezicht of handen wil wassen, of je haren moet bijwerken. Ook als je net je klauwen hebt open gehaald aan een scherpe punt op je gitaarhals is het fijn om even wat schoon water in de buurt te hebben. Ook altijd handig om een vlek weg te poetsen of een beetje modder weg te spoelen van je schoenen. Water is echt overal handig voor en praktisch onmisbaar bij een videoshoot.

Handdoeken

Een stapel schone handdoeken is ook essentieel om tijdens een videoshoot bij de hand te hebben. Een handdoek is erg fijn om het zweet van je voorhoofd te vegen, je gitaar op te poetsen en je handen mee af te drogen. The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy benadrukte ook al het belang van een handdoek. Als je voor een shot ergens lang op je knieën moet zitten of een tijd op de koude stenen van een kasteelmuur moet zitten is een handdoek ook erg fijn. Ook als je ergens om wat voor reden dan ook even moet liggen, is een handdoek onder je hoofd erg fijn. Ook als je je gitaar ergens moet neerleggen, maar je hebt je koffer niet in de buurt kan een handdoek al handig zijn.

Lunch en tussendoortjes

Tijdens de opnames verbrand je gedurende de dag toch aardig wat energie. Zeker als je flink tekeer gaat en een heftige performance neerzet, moet die energie aangevuld worden. Neem daarom altijd wat te eten mee naar een shoot. Iets dat je gemakkelijk even tussendoor kan pakken, zoals bijvoorbeeld een stapel noten- of fruitrepen. Ook de eeuwenoude EverGreens zitten boordevol energie en vezels. Eet tijdens de opnames alleen niet te veel, omdat je daar ook weer van kan inkakken. Te veel suiker heeft op korte termijn misschien een boost, maar later op de dag ook weer een dip. Je kunt beter gedurende de hele dag steeds kleine hapjes blijven eten.

Verbanddoosje

Ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker als je op een wat afgelegen plek zit wil je een verbanddoos binnen handbereik hebben. De afgeknipte snaren op de gitaarhals blijven toch nog altijd scherp. Ook even uitschieten met een tangetje of iets te snel langs een muur schaaft zijn vaak al pleisterwaardige momenten. Ook hier komen trouwens schoon water en handdoeken weer om de hoek kijken. Het scheelt een hoop tijd als je kleine ongemakken met wat eenvoudige eerste hulpmiddelen kan verbinden.

Gereedschapskistje en reserveonderdelen

Zul je net zien: sta je lekker te rocken, breekt er een snaar. Uit ervaring weet ik dat zelfs een A-snaar gemakkelijk kan breken. Een setje reservesnaren is dan ook geen overbodige luxe. Een klein gereedschapskistje met tangetjes en ander klein gereedschap om on-the-spot reparaties uit te kunnen voeren is ook onmisbaar. Niet alles is te repareren met gaffer tape of tiewraps. Soms heb je toch echt een schroevendraaier of inbussleutel nodig. Als is het maar om een losse schroef iets steviger aan te draaien, zodat je gitaarband niet loslaat.

Beschermende kleding tegen wind, regen en zon

Ongeacht waar je aan het filmen bent, zul je soms een tijd moeten wachten voordat je aan de beurt bent. Het is dan erg prettig om warm en droog te blijven. Een warme, winddichte jas is dan onmisbaar. Een jas kan snel aan en uit getrokken worden, zonder je kostuum te veel te beïnvloeden. Een warme fleece deken kun je ook gemakkelijk even om je schouders of benen slaan. Een rode trui is onhandig en laat vaak pluisjes op je zwarte kleding achter. Niet fijn als je net in de close-up moet.
Als je op temperatuur blijft tijdens je shoot kun je het langer volhouden en kom je op beeld ook niet verkleumd over. Regen of nattigheid is tijdens een shoto echt een killer. Zeker in combinatie met wind koel je snel af als je nat bent. Ook hier komen de handdoeken trouwens weer van pas. Een grote paraplu biedt overigens niet alleen bescherming tegen de regen, maar kan ook voor wat schaduw zorgen in de zon. Dan loopt je make-up ook niet zo snel uit.

Reserve kleding voor na de shoot

Aan het einde van een zweterige opnamedag is een setje droge kleren een welkom geschenk. Zeker als je door de modder hebt gerold tijdens die laatste scene, of jezelf hebt moeten overgieten met ketjap (omdat dat er op beeld goed uit zou zien) is het fijn om van kleren te kunnen wisselen. Als je uitgezweet bent koelen natte kleren op den duur flink af, om over de stank maar te zwijgen. Een paar schone sokken en droge schoenen doen wonderen voor je gemoedstoestand na afloop van een videoshoot.

Samengevat

Veruit het meest essentiële ding om bij je te hebben is water. Zeker op afgelegen locaties is het fijn om een paar flessen van deze dorstlesser bij je te hebben. Ook onmisbaar om snel even wat modder, zweet en bloed weg te spoelen. Daarna een handdoek er doorheen en je voelt je weer heerlijk fris voor de volgende take. Een handdoek is ook handig om even op te zitten of je gear op te leggen. Vergeet tijdens de opnames ook niet om regelmatig te eten. Een verbanddoos voor de kleien verwondingen en een gereedschapskistje met reserveonderdelen zorgen dat kleine ongemakken geen belemmering vormen tijdens de draaidag. Met een warme winddichte jas zorg je dat je tussen de takes door warm en droog blijft en zorg dat je je aan het einde van de dag heerlijk kunt omkleden.

Wat is voor jou nog onmisbaar op een videoshoot? Laat het ons weten in een commentaar hieronder.

Essentiële muziekvideo voorbereiding

Nog meer handige tips lezen? Lees dan ook het GRATIS handboek ESSENTIËLE MUZIEKVIDEO VOORBEREIDING

In dit overzichtelijke handboek lees je veel waardevolle tips die je helpen tijdens de voorbereidingen van je muziekvideo productie. Download direct het gratis handboek.

Help ons om meer Rock- en Metalmuzikanten te bereiken en deel dit artikel met jouw vrienden.

Related Posts

Geef commentaar

John van den Borne raadt Sebastiaan Spijker aanCoral Springs: Anxiety