7 manieren om zelf krachtige promotievideo’s te schieten

Home / Artikel / 7 manieren om zelf krachtige promotievideo’s te schieten

7 manieren om zelf krachtige promotievideo’s te schieten

Smartphone aan en gaan (Uiteraard wel eerst even horizontaal houden!)

Zichtbaar zijn. Dat is het allerbelangrijkste. Met jouw zichtbaarheid bereik je je doelgroep en kun je doorgroeien en je dromen bereiken. Het is een lange weg naar de top die je stap voor stap moet nemen. Om onder de aandacht te komen en te blijven zul je dus veel van jezelf moeten laten zien. Fans moeten een band (yes, pun intended) met je krijgen en als labels, bookers en festivalorganisatoren je vaak genoeg voorbij zien komen kom je ook bij hen onder de aandacht.

Een dikke vette muziekvideo waar jij als band van het scherm afknalt met je meet gave track is natuurlijk het beste promotiemiddel wat je kunt hebben, maar er is nog zo veel meer aan videopromotie dat je gemakkelijk zelf kan doen. Met video trek je nu eenmaal de meeste aandacht. Daarnaast vindt er een concurrentiestrijd plaats op de verschillende social media platformen om op het gebied van video meer kijkers te werven. Een video scoort dan ook beter dan een foto en wordt beter verspreid onder je volgers. Gebruik dat dan ook in de promotie van je band. Het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Zorg dat je op een goed verlichtte plek staat (liefst met het licht van de zijkant en niet onder een TL-balk) en zet je smartphone aan.

Aankondiging waar je volgende gigs zijn

De meest simpele en effectieve promo om meer mensen naar je optreden te krijgen is om daar aankondigingen voor op te nemen. Zodra je ergens geboekt bent pak je je smartphone en vertel je je fans waar ze moeten zijn. Beloof een fantastische show en geef een extraatje weg aan de eerste vijftig man, of zo. Neem in plaats van één meerdere van aankondigingen voor hetzelfde evenement op en publiceer deze verspreid over de eerste weken in de aanloop naar het optreden. Vraag in de video ook aan je fans om de video te delen en zo als een olievlek te verspreiden.

Live video broadcast voor en tijdens optreden

Als je eenmaal in de zaal staat is het een koud kunstje om je smartphone er weer bij te pakken en het een en ander achter de schermen te laten zien voor het optreden. Tijdens de show geef je je telefoon aan een van je roadies, zodat die live een paar nummers kan streamen. Het heeft geen zin om het hele optreden op het internet te gooien. Je fans moeten namelijk meer willen verlangen. Het doel is om te laten zien hoe de sfeer in de zaal is en dat je fans er de volgende keer weer bij willen zijn.

Studio reports

Ben je bezig met het schrijven van nieuwe riffs? Of, zijn jullie al druk bezig met de opnames? Maak je fans er deel van uit door dat vast te leggen. Pak je telefoon er weer bij en gooi het op internet. Je laat zien dat er achter de schermen een hoop gebeurd en dat het album vorderingen maakt. Daarmee stoom je je fans al warm voor de pre-release. Terwijl je het een en ader laat zien verteld je er ook nog een smeuïg verhaal bij, om het een en ander context en een persoonlijke touch te geven. Je kan op één dag een hele serie van die video’s schieten en die verspreid over een langere periode publiceren. Daar maak je het je jezelf ook wat makkelijker mee, omdat je in bulk kan werken.

Korte gear walkthrough

Laat je spullen zien en vertel er over. Dit is handig om met z’n tweeën te doen. Terwijl jij je op je gear kan concentreren kan de ander mooie shots maken. Het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn met fancy edits en moeilijk cuts. Een goed verhaal op camera is al boeiend genoeg om naar te kijken. Het wordt visueel wat spannender als de camera in beweging is in plaats van op een statief. Vandaar dat het handig is om met z’n tweeën aan de gang te gaan hiermee. Voor elk bandlid kun je een walkthrough maken en om de paar weken publiceren. Dan heb je al snel weer een paar maanden de aandacht.

Artwork doorlopen

Als je midden in de productie bent van een album komt daar vaak een hoop bij kijken. Zo ook het artwork. Je kan van de verschillende concepten die je hebt ook beelden schieten terwijl je er iets over verteld. Vraag aan je fans wat ze ervan vinden. Vraag bijvoorbeeld welk artwork ze het gaafst vinden voor op een T-Shirt. Daarmee creëer je niet alleen een contactmoment, maar haal je ook weer een schat aan informatie bij je fans vandaan en zullen je shirts bij de merchandise stand als warme broodjes over de toonbank gaan. Wie weet kom je door de reacties van fans weer op nieuwe ideeën voor je merchandise.

Promo’s

Als het album eenmaal in de schappen ligt kun je daar ook weer mooi je telefoon bijpakken. Hoeveel moeite kost het om het album omhoog te houden en er iets op camera over te vertellen, terwijl in de achtergrond de muziek klinkt? Nauwelijks toch? Het is tevens een mooie gelegenheid om de package deals voor je albumrelease show te showen. Heb je een videoclip geschoten? Laat het weten. Vertel erover op camera en neem een paar video’s op in de week voor de release van de videoclip. Zo kun je heel veel momenten en gelegenheden aangrijpen om een korte promo voor op te nemen en online te delen. Hierdoor blijf je continu zichtbaar.

Kort interview

Als je wat meer diepgang wilt bieden, dan is een interview daar een geweldig middel voor. Je kunt jezelf (of iemand anders) jou prachtige vragen laten stellen als: “Wat was de voornaamste inspiratie voor dit album?” en bam, hebt gelijk weer een platform om over jou en je muziek te vertellen. Ook dat kan weer met je smartphone en is technisch helemaal niet ingewikkeld. Twee, drie korte vragen beantwoorden en je hebt er weer een video bij die een tijdje mee kan. Zorg wel dat je goed te verstaan bent op je video, ht draait immers om je verhaal.

Samenvatting

Je kan aankondigingen filmen van komende optredens, live broadcasten als je ergens in een zaal staat, studio reports opnemen om zo lang van te voren je fans al naar het nieuwe werk te laten verlangen, korte gear walkthroughs maken, nieuw artwork showen, legio aan promo’s opnemen of zelfs wat diepgaandere interviews afnemen. Kortom, er zijn zat manieren om met je smartphone video’s te schieten waarmee jij je band en muziek naar een hoger platform kan tillen. Belangrijk is dat je elke video altijd afsluit met een call-to-action, om je fans in beweging te krijgen. Dat kan verbaal in je video, of met een poster op het einde. Elke video moet een doel hebben en de call-to-action moet in lijn zijn met dat doel.

Dus, pak die smartphone en werk aan de promotie van je band.

Essentiële muziekvideo voorbereiding

Nog meer handige tips lezen? Lees dan ook het GRATIS handboek ESSENTIËLE MUZIEKVIDEO VOORBEREIDING

In dit overzichtelijke handboek lees je veel waardevolle tips die je helpen tijdens de voorbereidingen van je muziekvideo productie. Download direct het gratis handboek.

Help ons om meer Rock- en Metalmuzikanten te bereiken en deel dit artikel met jouw vrienden.

Related Posts

Geef commentaar

Robby Valentine: The Queen AlbumAaron Oostdijk (Resurrect Tomorrow) raadt Sebastiaan Spijker aan