De zes grootste frustraties van rock- en metalbands

Home / Artikel / De zes grootste frustraties van rock- en metalbands

De zes grootste frustraties van rock- en metalbands

Hier loop je als band keer op keer weer tegenaan

Er is niets gaver dan in een rock- of metalband spelen. Alles verloopt altijd ècht van een leien dakje en er is nooit een vuilte aan de lucht. Je je speelt met je band elke uitverkochte zaal volledig plat en er is niemand die je niet kent. Helaas, niets is minder waar. Als band krijg je met een hoop frustraties te maken die je tegenkomt als je door probeert te breken. We hebben de zes grootste voor je op een rijtje gezet.

Gebrek aan geld

De allergrootste frustratie die direct al de kop op steekt is het gebrek aan geld. Muziek maken is een dure aangelegenheid. Een beetje fatsoenlijke gear is vrij prijzig, je moet steeds investeren om een beetje bij te blijven, er gaat wel eens wat stuk, de oefenruimte kost geld, benzine kost geld, bier kost geld, alles kost geld. Geld. Zucht. Op een of andere manier kost alles toch weer meer dan je had gedacht en druipt het geld aan alle kanten weg, maar ondertussen komt er maar niets of weinig binnen. De kroeg waar je staat betaald je maar een paar tientjes en als je mazzel hebt mag je onbeperkt aan de tap hangen, maar meestal moet je het doen met een paar bier-bonnen en toch weer bijbetalen. Een hoop uitgaves en weinig inkomen. Dat zorgt voor een hoop frustratie.

Slechte albumverkoop

Je hebt een hoop geld uitgegeven in de studio. Er was nog even wat onenigheid over de mix en hier en daar heb je toch weer wat compromissen moeten sluiten, maar je album is klaar. Je hebt vette graphics laten ontwerpen voor de hoes en bent er zelf toch stiekem wel super trots op. Maar dan… Je houd je CD omhoog bij je optreden en de hele merch-tafel ligt bezaait met het album, maar ondertussen loopt niemand de kroeg uit met je schijfje. Shit. Alles voor niks gedaan. Je slechte albumverkoop zorgt ook weer voor enorme frustratie en er ontstaat zelfs alweer wat onenigheid in de oefenruimte.

Onwillige mede-muzikanten

De ruzie in de oefenruimte begint zich ook op het podium te tonen en voor de zoveelste keer heeft er weer iemand geen zin in om naar Schubbenkutteveen te rijden voor een gig. Het blijft lastig om betrouwbare, gemotiveerde mede-muzikanten te vinden. Er is er altijd wel eentje die het allemaal niet serieus genoeg neemt en niet reageert in de groep-chat. Die ene luie donder in de groep trekt de hele motivatie van de band naar beneden. Dat komt de groepsdynamiek ook niet ten goede en voor je het weet heb je ruzie binnen de band.

Gebrek aan promotie van derden

De kroeg waar je volgende week staat heeft nog geen ruk aan promotie gedaan. Niet eens een Facebook post of een A4-tje op het raam geplakt. Zo weet niemand toch dat jullie de hele tent daar gaan afbreken. Als er vanuit de kroeg of zaal waar je staat geen promotie wordt gedaan zal er ook wel weer geen publiek op afkomen. Het gevoel dat je dáárvoor je bed uit moet komen en dat hele takkeneind in de auto moet zitten bekruipt je. Je blijft zitten met een enorm voorgevoel dat je weer voor de andere band en een halve paardenkop staat moet spelen. Wanneer gaan die kroegen nou eindelijk eens wat aan de promotie voor jullie doen? Zo schiet het natuurlijk nooit op.

Weigerende programmeurs

Dictators zijn het… tenminste zo voelt het. Er zijn te weinig gigs voor beginners en die paar openingen die er zijn worden toch weer aan vriendjes weggegeven. Het lijkt alsof je alleen maar met de goede connecties er tussen komt. Het is allemaal vriendjespolitiek. Je hebt inmiddels wel ik weet niet hoeveel e-mails gestuurd, zelfs een paar in hoofdletters, maar hebt alleen maar te horen gekregen dat ze momenteel al vol zitten voor het komende seizoen. Het blijft moeilijk de interesse te wekken van de programmeurs. Het lijkt wel of er geen oog is voor jouw genre van muziek en alleen maar een beetje de bekende bands boeken. Hoe kun je nou ooit het vertrouwen van die mensen winnen?

Gebrek aan professioneel materiaal

Je hebt wel een paar filmpjes op YouTube staan, maar bent er nog niet aan toegekomen om alles te uploaden. Dat kost fucking veel tijd, dat gedoe met al die filmpjes. Laat ook maar. Je moet immers al die labels en bookers spammen, dus heb je helemaal geen tijd om allerlei gave YouTube video’s te maken. Er is eigenlijk ook niemand in de band die daar echt tijd voor heeft. Iedereen heeft het al te druk met spelen en in de oefenruimte vergeten ze het steeds. Trouwens, die schuur is ook veel te donker om te filmen. Dat ziet er toch niet uit. Als we een filmpje op internet willen gooien dan moet dat er natuurlijk vet uitzien. Bij het laatste optreden ging er een dronken gast voor de camera staan en het geluid was ook ruk, dus die kan er eigenlijk ook niet op.

Kortom

Het gebrek aan geld houd je aan de grond, waardoor je niet in je band kan investeren. Je albums verkopen slecht, waardoor je geen rode cent verdient. Je mede-muzikanten gooien er regelmatig met de pet naar en van de promotie van derden hoef je het ook al niet te hebben. Die programmeurs weigeren om je in een fatsoenlijke zaal aan bod te laten komen en je hebt eigenlijk geen tijd om professionele video’s op internet te publiceren. Nee, het leven van een muzikant gaat echt over rozen. Zucht.

Gelukkig kun je deze frustraties doorbreken.

Nee, jij trekt volle zalen!

“NEE, JIJ TREKT VOLLE ZALEN!”

DE 7 BELANGRIJKSTE STAPPEN OM JOUW PLATENDEAL BINNEN TE SLEPEN

Wil jij weten hoe je stappen kan zetten om meer mensen naar de zalen te trekken? Download direct het gratis E-book.

Related Posts

Geef commentaar

Into The Grave Metalfest 2017 AftermovieDe grootste frustraties van rock- en metalbands