Hoe schijf je een goed scenario voor je muziekvideo?

Home / Artikel / Hoe schijf je een goed scenario voor je muziekvideo?

Hoe schijf je een goed scenario voor je muziekvideo?

Maak iets waar je fans op zitten te wachten

Grofweg kun je muziekvideo’s indelen in drie categorieën: Puur vastleggen van de rauwe energie van de performance van jou en je band op een vette locatie, of helemaal live opgenomen voor een groot publiek in een geweldige zaal en dan is er nog de epische minifilm waarin het gedachtegoed van het nummer verfilm wordt.

De eerste vorm is qua kostenplaatje het meest aantrekkelijk, omdat daar niet al te veel poespas bij komt kijken. Een live-registratie kan al vrij snel flink in de papieren lopen omdat er veel camera’s en mensen ingezet moeten worden om dat ene optreden volledig integraal vast te kunnen leggen en je voldoende hoeken hebt om een spannende kijkervaring te kunnen maken. Ook de mini-film kan financieel uit de hand lopen, afhankelijk van het verhaal dat verfilmd wordt. Maar, hoe kom je nu tot een goed concept voor de film, waarbij je zowel de band goed neerzet en tevens de kijker geboeid houdt met een goed verhaal? Daarbij ook weer rekening houdend met het beschikbare budget voor de videoclip.

De uitdaging zit met name in het vinden van de juiste balans tussen verhaal en bandbeelden in lijn met het gedachtegoed dat je met je band uitdraagt. Niet elke band volgt dezelfde lijn of heeft een breed concept wat als een rode draad door de diverse albums loopt. Een bepaald thema kan wisselen per album, of niet direct zichtbaar aanwezig zijn. De aanpak om tot een goed concept voor de muziekvideo te komen is dan ook een wisselend proces waar niet één magische formule voor is. Vandaar dat we altijd eerst goed met je willen sparren, om kennis te maken met jou en je artist-statement, om vervolgens van daaruit te vertrekken en een concept voor de video te ontwikkelen dat aansluit bij het doel van je muziekvideo.

Visuele metafoor

Bij een nummer zoeken we een visuele element dat de kern van de videoclip vormt. Iets waarmee we het gedachtegoed van je track goed kunnen visualiseren. Dat kan uiteenlopen van een vallende vliegtuigstoel die onvermijdelijk ter aarde einde stort, een giftige heilige graal die leidt tot een onfortuinlijk einde van een non, of een gekwelde geest die door jarenlange mishandeling tot moorden overgaat. Het antwoord op de vraag “Waar gaat het nummer over?” is daarbij het voornaamste uitgangspunt, gevolgd door de vraag “Wat wil je dat er bij de kijker achterblijft?”

Rondom dit visuele element zetten we een verhaal op dat verwachtingen creëert bij de kijker en we vervolgens de kijker meenemen om zijn verwachtingen waar te maken of juist door de war te gooien. Dat hangt samen met de impact die je voor ogen hebt met je videoclip.

Less is more of overkill

Door in te zoomen op één kernpunt of concept voor de muziekvideo komt alle in de video in het teken te staan van dat verhaalelement. Alle onderdelen van de video zijn daardoor aan dat ene verhaalelement te verbinden en kan getoetst worden of het goed aansluit bij het verhaal en of het bijdraagt aan het creëren van een bepaalde verwachting bij de kijker. Het vaak gebruikte “Less is More”-principe schept al heel snel duidelijkheid en helpt in het schrijven van een structuur voor een verhaal; twee mannen lopen naar een afgelegen ontmoetingsplek, de indruk wordt gewekt dat ze wachten op een derde persoon, maar bij de omslag van het nummer slaat ook de verhaallijn om waarbij een van de twee mannen in de val gelokt blijkt en geëxecuteerd wordt. Een duidelijk verhaal waarbij de kijker gaandeweg een verwachting opbouwt en door de twist, net als een van de hoofdpersonen, op het verkeerde been gezet wordt.

Daar tegenover staat het verhaal van een vrouw die door een psychose gaat, in een opwelling haar vriend heeft vermoord omdat ze dacht dat hij de duivel was. Verteld wordt vanuit haar verwarde geest, waarin ze denk als non vergiftigd te zijn door religie, in een apocalyptische semi-realistische setting, waarna er bizarre rituelen op haar uitgevoerd worden. In haar waan-toestand pleegt ze zelfmoord, om vervolgens weer te ontwaken in een duister ziekenhuis als slachtoffer van een medisch experiment waarin de doden tot leven worden gewekt. Of, is dat allemaal toch weer een nachtmerrie vanwaar ze ontwaakt terwijl ze opgesloten zit in een inrichting.

Terwijl de kijker kaas probeert te maken van het complexe gelaagde verhaal en overladen wordt met beelden van parallelle symboliek die de verschillende lijnen samenknopen, ramt de band er een van de meest brute tracks dwars doorheen. De ontelbare broodkruimels die de kijker te verstouwen krijgt maakt dat er nogmaals naar de videoclip gekeken wordt die anders is dan de gemiddelde Death Metal videoclip.

Sluit aan bij de lyrics

Hoe complex het verhaal uit Sinister’s Neurophobic dan ook mag zijn, de beelden sluiten op elk moment naadloos aan bij de tekst van het nummer. De lyrics vormen bij de ontwikkeling van een concept voor de muziekvideo, samen met de structuur en flow van het nummer de voornaamste inspiratiebron. De ideeën en beelden die de lyrics tijdens het nummer oproepen moeten een plek krijgen op het moment dat ze gebracht worden. De piketpaaltjes die daarmee geslagen worden hoeven dan alleen nog maar met een stevige ketting aan elkaar verbonden te worden.

Gebruik accenten in de muziek in de verhaallijn

De momenten waarin de band in beeld verschijnt worden gebruikt om te kunnen manoeuvreren door de verhaallijn, zodat de piketpaaltjes niet direct aan elkaar verbonden hoeven te zijn, maar dat er flashback, of flash-forwards in voorkomen. Door bij het einde te beginnen en terug naar voren te werken kan een verhaal ook interessant worden. De bandbeelden kunnen ook de lijm vormen tussen verschillende verhaallijnen die parallel aan elkaar plaatsvinden. Zolang er maar progressie in het verhaal blijft en de kijker geboeid blijft. Een bepaald accent zoals een slag op een ride of china, of een goed getimede pinch harmonic kan gebruikt worden om een belangrijk verhaalpunt te laten zien of juist als onderbreking tussen twee verhaalvertellingen.

Zorg voor progressie in het verhaal

Door de aaneenschakeling van verhaalelementen krijgt de kijken een aaneengesloten stroom van hints waarmee je het verhaal verteld. Door gebruik te maken van bijvoorbeeld de structuur van een drie-act om je verhaal te vertellen maak je gebruik van de conventies die in film liggen en neem je de kijker mee en leid je deze ergens naar toe. De verwachtingen die je gaandeweg bij de kijker creëert kun je gebruiken om de kijker een boodschap mee te geven of op het verkeerde been te zetten. Een open einde aan de muziekvideo zet de kijker aan het denken en geeft de mogelijkheid om in de media door te bouwen op je video en interactie met je publiek uit te lokken.

Samenvatting

Zoek naar de juiste balans tussen verhaal en bandbeelden in lijn met het gedachtegoed dat je met je band wilt uitdragen. Gebruik terugkerende thema’s en zoek daarbij een goede visuele metafoor die de basis vormt voor je video. Kies aan de hand van je uitgangspunten of je op één element gaat inzoomen, of dat je een uitgebreidere kant op wilt gaan vol met twists en omslagen die de kijker op het verkeerde been zetten. Gebruik de bandbeelden om je verhaalpunten aan elkaar te breien en zorg voor een opbouw die door je kijker te volgen is.

Laat in een commentaar hieronder weten welke ideeën jij voor jouw muziekvideo hebt.

Essentiële muziekvideo voorbereiding

Nog meer handige tips lezen? Lees dan ook het GRATIS handboek ESSENTIËLE MUZIEKVIDEO VOORBEREIDING

In dit overzichtelijke handboek lees je veel waardevolle tips die je helpen tijdens de voorbereidingen van je muziekvideo productie. Download direct het gratis handboek.

Help ons om meer Rock- en Metalmuzikanten te bereiken en deel dit artikel met jouw vrienden.

Related Posts

Geef commentaar

Nightqueen - Wall Of SorrowDynamo Metal Fest 2019