Nodig je fans persoonlijk uit

Home / Artikel / Nodig je fans persoonlijk uit

Nodig je fans persoonlijk uit

Spreek je fans direct aan

Je afzetmarkt is klein en je moet je cd’s steeds in kleine oplages laten persen, waardoor ze per stuk best prijzig zijn. Een beetje marge per cd zit er dan ook niet in voor je. Geld verdienen aan je albums, ho maar.

Je afzetmarkt is op dit moment nog klein. Je bent nog redelijk onbekend en er zijn nog maar weinig mensen die van je gehoord hebben, terwijl je toch al aardig wat tijd met je band aan de weg timmert. Herken je dat? Het blijft vervelend dat het nog allemaal op zo’n laag niveau blijft steken. Daardoor kun je je cd’s maar in kleine oplages blijven persen, waardoor de prijs per stuk toch fors blijft bij de merchandise tafel. Zeker als je uitrekent wat de studiokosten per cd dan zijn, wordt je ernstig verdrietig van het verlies dat je daarmee per cd lijdt. Ook het aantal maten shirts en designs blijft beperkt omdat het allemaal one-offs blijven. Niet alleen voor jou, maar ook voor je fans blijft het dan een dure aangelegenheid.

Als jij meer fans zou kunnen aantrekken en meer fans jouw shirts zouden aantrekken, zou het allemaal veel makkelijker zijn. Pats, boem, doe er maar drie. Eigenlijk is het allemaal heel simpel, maar waarom blijft het dan zo lastig om meer fans aan je te binden? Die vraag zal ongetwijfeld vaak door je hoofd spelen.

De kleine schaal waarop je nu opereert zorgt ervoor dat alles best kostbaar blijft en daarmee weer de impasse in stand houdt. Het is veel makkelijker als je al je cd’s voor de prijs van twee biertjes aan de man kan brengen, in plaats van dat je fans de hoofdprijs moeten blijven betalen.

Het gevolg van het feit dat je weinig fans hebt is dat je harde verkoopcijfers ook laag blijven. Het is immers moeilijker om aan een paar man een paar hele dure spullen te verkopen, dan aan heel veel mensen veel goedkopere merchandise voor te schotelen. Dan blijf je uiteindelijk met een dure stapel T-shirts zitten, die eigenlijk te duur zijn om als verfdoek te gebruiken, dus slaap je er uiteindelijk toch zelf in als pyjama. Als niemand je shirts koopt, zal ook niemand er met volle trots op straat in rondlopen. Ook als je in een zaal staat te spelen en niemand heeft je shirt aan, geeft dat een wrang gevoel. Sta je jezelf wel flink in het zweet te werken tijdens een optreden, maar dan zie je er in de zaal eigenlijk niets van terug als niemand een van je shirts aan heeft of uit volle borst mee staat te schreeuwen. Dan hou je toch ook een beetje het gevoel over dat je het daarmee eigenlijk voor niets aan het doen bent. Dan zul je dus altijd voor een habbekrats in kleine achterafzaaltjes blijven spelen.

Dat is toch niet waar je vroeger ooit van gedroomd hebt. Toen droomde je er nog van dat je de wereld ging veroveren met je muziek.

Zoals ik al eerder zei, zul je om je naamsbekendheid te vergroten toch echt wat moeten doen aan je fanschare. Om écht bekend te worden zul je de aantallen voor je moeten laten werken. Door je fans continu aan te spreken en een gezicht te zijn voor je fans, blijf je op het netvlies hangen. Je zult, zeker in het begin, veel aanwezig moeten zijn om fans te bereiken. Zorg er wel voor dat je je niet alleen bezig houdt met lukraak je naam rondbazuinen, maar geef de fans ook wat ze vragen. Ga daarom ook de dialoog aan met je fans om er achter te komen wat ze willen horen van jou. Praat met je fans. Voor je show, na je show en misschien zelfs tijdens je show. Trek desnoods iemand het podium op en zet vol in op de audience participation.

Fans zijn geïnteresseerd in jou en niet alleen in de muziek die je maakt. Laat regelmatig iets van jezelf zien van áchter de schermen en betrek ze bij jouw proces van muziek maken. Daarmee maak je je fans deelgenoot van jouw muziek en verhoog je de betrokkenheid. Enthousiaste, betrokken fans maken het voor jou ook weer een stuk makkelijker om je naamsbekendheid te vergroten.

Samenvatting

Als dit nog langer doorgaat zo kun je er eigenlijk wel helemaal mee kappen. Dan maar geen eigen band. Je zult toch echt iets aan je fanschare moeten doen om meer fans naar je optredens te trekken. Maak je fans enthousiast door ze persoonlijk uit te nodigen en keer op keer te laten komen. Beloon je meest trouwe fans en ga de dialoog met ze aan om erachter te komen wat ze in jou zo aantrekkelijk vinden.

Natuurlijk wil je ook dat iedereen die komt kijken jouw T-shirt aan heeft en uit volle borst staat mee te schreeuwen. Maar de realiteit is dat je maar niet van je veel te dure spullen af lijkt te komen. Pas als je een grote fanbase hebt die keer op keer weer staat te trappelen om je nieuwste releases en merchandise te kopen, dan gaat het een en ander lopen. Dat enthousiasme kweek je alleen door je fans te betrekken in alles wat je doet. De meest betrokken fans halen ook anderen erbij en laten graag aan de buitenwereld weten hoe fantastisch jij bent. Dat zorgt weer voor meer aanloop.

Zet nu de volgende stap naar het trekken van volle zalen.

Wil jij succesvol worden met je band? Wil jij een platencontract bij een label binnenslepen? Wil jij groot worden en meer geld verdienen met je band? Wil jij regelmatig voor volle zalen kunnen optreden?

Werk dan volop aan de professionalisering en promotie van je band en mobiliseer je fans om naar je toe te komen.

Heb je hier hulp bij nodig? Dan kan jij nu het volgende doen!

Alléén als jij écht wilt doorbreken bied ik jou een uur gratis coaching, waarin we jouw grootste uitdaging van dit moment bij de hoorns grijpen. In dat uur smeden we een krachtig plan waarmee jij de wereld gaat veroveren en kan doorbreken met je band.

Essentiële muziekvideo voorbereiding

Nog meer handige tips lezen? Lees dan ook het GRATIS handboek ESSENTIËLE MUZIEKVIDEO VOORBEREIDING

In dit overzichtelijke handboek lees je veel waardevolle tips die je helpen tijdens de voorbereidingen van je muziekvideo productie. Download direct het gratis handboek.

Help ons om meer Rock- en Metalmuzikanten te bereiken en deel dit artikel met jouw vrienden.

Related Posts

Geef commentaar

Sinister: NeurophobicSinister: Neurophobic - Making of