Nog zes grote frustraties van rock- en metalbands

Home / Artikel / Nog zes grote frustraties van rock- en metalbands

Nog zes grote frustraties van rock- en metalbands

Waar loop je als band nog meer tegenaan

Gebrek aan geld, slechte albumverkoop, onwillige mede-muzikanten, gebrek aan promotie van derden, weigerende programmeurs en geen tijd om fatsoenlijk aan je promotie te werken zijn de zes grootste frustraties van rock- en metalbands die proberen door te breken in de muziekwereld. Maar er is meer. Veel meer. Hier zijn nog meer frustraties waar je met je band tegenaan loopt.

Beperkt bereik bij doelgroep

Het aantal volgens op Facebook heeft ook de paar honderd nog niet gepasseerd. Alles wat we posten wordt nauwelijks geliked en er zijn eigenlijk maar weinig keren dat we echt posten. Het lijkt wel of ons publiek moeilijk te bereiken is. De desinteresse van het publiek maakt het moeilijk om een fatsoenlijk fan-base op te bouwen. Elke show is er ook maar weinig opkomst en blijft het een moeilijk genre om aandacht in te kunnen trekken. Vreemd, want ondertussen verkopen de festivals vaak helemaal uit en staan er een paar duizend man te kijken. Ondertussen moeten wij het doen met een paar honderd online fans die niet reageren op onze posts.

Gebrek aan tijd

Alles kost ook zo ontzettend veel tijd. Als je je volledig op online marketing van de band zou moeten storten hou je gewoon geen tijd over om te spelen. Binnen de band is er eigenlijk niemand die het wil doen, of weet hoe Photoshop werkt. Dat gedoe met die plaatjes is allemaal maar ingewikkeld en het ziet er eigenlijk niet uit. Als je het een beetje mooi wil doen kost het alleen nog maar méér tijd. Die tijd heb je niet. Waarom moet je toch ook alles zelf doen? Dat is niet te doen.

Lastig onderscheiden

Het blijft lastig om op te vallen tussen de andere bands. Er zijn er ook zo ontzettend veel die allemaal door willen breken. Het is ontzettend moeilijk om ergens tussen te komen en vaak zie je toch steeds weer het zelfde lijstje van namen terugkomen op de posters. Er komen ondertussen bij jou weinig of geen aanvragen binnen om ergens te spelen en het lijkt wel of de grotere bands altijd alle kans krijgen. Op een of andere manier worden die bands toch steeds weer voorgetrokken. Het is oneerlijk. Hoe moet je je tegenwoordig nog onderscheiden tussen alle andere bands? Er moet een manier zijn om op te vallen en wèl geboekt te worden.

Promotie op Social Media

Inmiddels ben je er ook wel achter dat promotie online rete duur is en dat het de laatste tijd toch maar kort effect heeft. Maar waar dat aan ligt? Joost mag het weten. Er zijn maar weinig mensen die je band-posts delen of erop reageren en het lijkt wel alsof je door Facebook wordt tegengewerkt. Die willen natuurlijk dat je met je band-pagina duizenden euro’s uitgeeft aan advertenties. Daar heb je dan natuurlijk weer geen geld voor en trouwens… wie zegt dat het werkt? Je blijft sceptisch. Laat eerst maar eens zien dat het werkt.

Juiste wegen niet kennen

Je hebt eigenlijk geen idee waar je moet beginnen en bij wie je moet aankloppen als je ergens een gig wilt versieren. In de afgelopen tijd heb je wel wat mensen gesproken, maar het blijft een hoop werk om je netwerk op te bouwen en uit te breiden. Weet jij hoe die markt in elkaar steekt? Wie wie is. Zoek het maar uit. Niemand die het je even gaat vertellen. Erg frustrerend. Ondertussen zit je op je hobbykamer nieuwe riffs uit te werken voor je volgende album, maar geld om het op te nemen is er niet. Het is dus maar de vraag of iemand dit ooit gaat horen. Waarom zou je überhaupt nog de moeite nemen om nog een riff te tracken? Al dat gedoe met mensen spreken en de juiste wegen moeten kennen heeft toch niets meer met muziek maken te maken?

Weinig media aandacht

De media heeft er ook maar weinig aandacht voor. Ja, behalve als je met Pasen ergens gaat spelen als Black Metal band… maar ook dan wordt je niet echt serieus genomen. Vroeger was er tenminste nog wat muziek op TV, maar dat is nu ook al helemaal doodgebloed. Alleen die middelmatige havenzangers krijgen tegenwoordig nog de aandacht. Ja, lekker makkelijk, een beetje meezingen met een CD-tje. Als jij ergens gaat spelen moet je elke keer je hele back-line meeslepen om maar te zwijgen over dat gesleep met die backdrop en ander podium attributen. Daar zouden ze eens een TV show over moeten maken. Maar, nee… ze zetten zelf die zangers als presentator van saaie TV-spelletjes neer. Behoorlijk frustrerend dat dat wel volop in de kijker staat en jij moet knokken voor één klein stukje tekst in het lokale sufferdje, waar ze ook nog eens je bandnaam verkeerd spellen.

Samengevat

Het bereik dat je met je band hebt is klein en alles kost gruwelijk veel tijd om voor elkaar te krijgen. Het blijft lastig om jezelf en je band te onderscheiden van al het andere grut en opvallen met je promoties op social media is al helemaal onbegonnen werk. Eigenlijk heb je geen idee welke wegen je zou moeten bewandelen en een beetje fatsoenlijke media aandacht is er ook al niet voor jou en je band.

Gelukkig is er een antwoord op je frustraties.

Nee, jij trekt volle zalen!

“NEE, JIJ TREKT VOLLE ZALEN!”

DE 7 BELANGRIJKSTE STAPPEN OM JOUW PLATENDEAL BINNEN TE SLEPEN

Wil jij weten hoe je stappen kan zetten om meer mensen naar de zalen te trekken? Download direct het gratis E-book.

Related Posts

Geef commentaar

De grootste frustraties van rock- en metalbandsThe Clash of the Cover Bands - BENELUX Grand Finale 2016-2017