Nog zes manieren om jouw band groter te maken

Home / Artikel / Nog zes manieren om jouw band groter te maken

Nog zes manieren om jouw band groter te maken

Nog meer stappen die je moet zetten om te groeien als band

Eerder gaven we al zes strategieën om jouw muzikale dromen te bereiken. Zorg dat je je niet door je frustraties laat tegenhouden en zet nog meer stappen richting jouw succes met je band.

Media aandacht creëren

Een beetje media aandacht voor het genre waar je je in begeeft zou een wereld van verschil maken om mainstream bekend te worden. Nou vergeet dat maar. Je begeeft je nu eenmaal in een specifiek sub-genre waar in het gros van de media simpelweg geen aandacht voor is, omdat daar niet “de massa” zit. Henk en Ingrid luisteren niet naar Death-core met een randje Nu-invloeden gebracht met een Grunge-feel, maar dan toch meer groove dan Djent gevoel. Zij luisteren naar formule-meuk die jaar in jaar uit volgens dezelfde algoritmes overgehypt naar buiten geperst wordt. In de Verenigde Staten kun je als je door de woestijn rijdt nog wel wat Megadeth uit de ether oppikken, maar helaas is dat in ons overbevolkte frequentiegebied niet het geval.

De keren dat er media aandacht is vloeit vaak voort uit oproer omdat er toevallig met Pasen een keer een metalband optreed, of als alleen de allergrootste vercommercialiseerde bands naar ons kikkerlandje komen. Je hoeft niet te wachten op de razende reporter die naar jouw oefenruimte toekomt om een item over je te draaien om dat landelijk rond etenstijd op de buis te vertonen. Media aandacht zul je zelf moeten creëren en opzoeken. Doe bijvoorbeeld mee aan nieuwswaardige evenementen waar veel aandacht voor is en zorg dat je daar in een goed daglicht staat. Doe mee aan een landelijke talentenjacht en zorg dat je met je foto in de krant staat als je weer naar de volgende ronde bent doorgebroken. Maak zelf de media-hype rondom je band en wacht niet tot iemand misschien ooit een keer naar je toe komt.

Social media bijhouden

Je kunt niet met iedereen tegelijkertijd 24/7 één-op-één contact hebben. Gelukkig leven we in een tijd waarin sociale media hoogtij viert. Je plaats een bericht en iedereen in de hele wereld kan dat lezen wanneer hij of zij dat wil. Prachtig. Maar, je bent niet de enige in het sociale media landschap. Ook hier zul je je best moeten doen om op te vallen en regelmatig naar buiten moeten komen met een interessante boodschap die betrokkenheid creëert bij je doelgroep.

Omdat het internet overladen wordt met berichten en online social media platforms als Facebook continu hun algoritmes blijven veranderen is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat niet alleen opvalt, maar ook je doelgroep stuurt. Maak daarbij gebruik van je online sociale netwerk en zorg ervoor dat je mensen enthousiasmeert om jouw boodschap verder te verspreiden en je veel meer mensen bereikt dan alleen jouw directe netwerk.

Zorg voor genoeg verse content die de lezers triggert om meer te lezen en verder te kijken. Gebruik de plekken waar gelijkgestemden zich in groepen verzamelen om niet alleen aan te kondigen waar je volgende gig is, maar leidt ze ook naar je eigen website, waar ze hun e-mail adres kunnen achterlaten. Met die lijst van e-mailadressen kun je weer een directer communicatiekanaal openen met je fans, in plaats van alleen maar afhankelijk te zijn van de grillen van de grote social media giganten. Meer content uitspuwen is niet altijd het antwoord. Slimmere content die mensen aanzetten om je te volgen is veel effectiever.

Professionele netwerk uitbreiden

Een goed online netwerk van fans is prachtig en ook ontzettend nodig om contact te kunnen houden met je fan-base. Echter regel je daar niet even een-twee-drie een optreden mee. Daarvoor het je toch echt een ander netwerk nodig. Natuurlijk houden bookers en promotors ook goed de sociale netwerken in de gaten om te zien hoe een band wordt opgepikt en hoeveel belangstelling er voor een band is, maar dat is niet het communicatiekanaal om aan een gig te komen. Het drie-regels-tellende e-mailtje out-of-the-blue met wij zijn die-en-die en maken zus-en-zo muziek krijgen ze dagelijks en ze worden overspoelt met ruk klinkende demo’s waar de honden nog geen brood van lusten. Elke dag weer moeten ze zich een weg werken door een berg aan verzoeken om ergens te worden geboekt. Geen wonder dat je op jouw e-mail (uiteraard met kekke PDF-attachments) geen antwoord hebben gegeven.

Je zal beslissers binnen de muziekwereld via een andere weg moeten bereiken en daar zal je hard voor moeten werken. Dat klinkt niet echt direct als muziek in de oren en dat is het ook zeker niet. Het blijft toch een beetje een ons-kent-ons-wereld en zul je toch moeten uitzoeken wie “ons” dan precies is. Dat begint met kennis maken, vertrouwen en relaties opbouwen. Zoek bijvoorbeeld van bands die regelmatig bij jou in de buurt geboekt worden uit wie hun gigs geboekt heeft en of ze je bij hun booker kunnen introduceren.

Verwacht niet meteen dat die goede man ook direct wat voor je kan betekenen of je gelijk in achttien zalen wegzet, maar vraag simpelweg wat hij graag van jou zou willen zien en werk daar aan. Als je ‘m dan weer een keer spreekt en zegt dat je alles inmiddels op orde hebt kun je vragen hoe je hem dat het beste kan toesturen. Zo zorg je dat je professioneel en betrouwbaar overkomt en laat je daarmee zien dat er met jou gewerkt kan worden. Ga er nog steeds niet van uit dat hij direct een optreden boekt, maar wellicht kan hij je juist weer bij een collega aanbevelen en zo rol je langzaam het netwerk in.

Tegelijkertijd moet je natuur keihard aan je promotie door blijven werken, want dat zijn een van de eerste dingen die bookers nodig hebben van jou als je dan ineens wèl aan een zaal moet worden voorgesteld. Achterover zitten en wachten tot er wat gebeurd is er niet bij.

Studio materiaal

Om een goede show neer te zetten heb je goed materiaal nodig. Je moet in staat zijn om een strakke set van voor tot achter volledig vol te kunnen proppen zonder al te veel geouwehoer tussendoor. Je show moet stevig staan en een hoge entertainmentwaarde hebben, zodat het een genot is om een show van je bij te wonen. Ongeacht hoe kort of hoe lang je slottijd is. Je repertoire moet uitgebreid genoeg zijn om regelmatig te kunnen variëren in je setlijst, zodat niet elke show een herhaling van de vorige wordt. Een cover tussendoor is leuk, maar ze moeten niet de overhand nemen. Zorg dan ook dat je voldoende materiaal schrijft en voor handen hebt. De omvang van je repertoire en samenstelling van je setlijsten zijn zelfs nog belangrijker dan je studiomateriaal.

Uiteraard heb je fatsoenlijk geproduceerde tracks nodig om op een album te laten verschijnen en onder een muziekvideo te zetten. Mensen moeten immers ook thuis en onderweg kunnen luisteren naar jouw muziek en je hebt iets tastbaars in handen om te distribueren, maar het echte geld verdien je met optredens. Ook de groten der aarde verdienen tegenwoordig hun geld met touren. Zorg dat je mensen naar je shows haalt en staar je niet blind op het droppen van je volgende album.

Als je dan toch de studio in duikt overweeg dan om je muziek te spreiden. Je creëert met drie of vier EP’s over een langere periode veel meer publiciteit dan met één 12-track album. Als je dan ook nog eens zo slim bent om een drukbezocht live-optreden meer-sporig op te nemen en goed laat afmixen, kun je dat met wat demo-materiaal als bonustracks op je EP’s combineren en heb je alsnog meer dan een handjevol tracks op je CD’s. Daarnaast geef je ook meteen weer een goede indruk van jouw on-stage performance aan de professionals.

Meer mogelijkheden ontwikkelen

Er zouden meer initiatieven voor interlokale bands moeten komen. Mooi gezegd, maar een betere wereld begint bij jezelf. Verwacht niet dat er zomaar een initiatief uit de lucht komt vallen. Zorg dat je een groep bands om je heen verzameld met een fatsoenlijke fanbase en waarvan je weet dat jullie muziek goed op elkaar aansluit. Dat is namelijk precies wat programmeurs ook doen. Gaandeweg zul je er overigens achter komen dat het toch best lastig kan zijn om goede bands te vinden met al een flinke fanschare achter zich. Andersom, om ervoor te zorgen dat andere bands uit andere regio’s ook met jou willen samenwerken zul je moeten laten zien dat je een grote fanschare hebt en in staat bent om een goede show neer te zetten dat publiek trekt, zodat ze niet voor een lege zaal staan te spelen.

Door te bouwen aan een netwerk van een aantal bands uit verschillende regio’s kun je kruisbestuiving creëren tussen de verschillende fanschares. Verwacht niet meteen dat iedereen uit Noord-Groningen naar het zuidelijkste puntje van Limburg zal afreizen voor een show, maar het geeft je wel de kans om wat bekendheid te krijgen in een andere regio. Als je dat dan ook nog eens breed uitmeet in de sociale media en doelgericht in de regio laat weten wanneer jullie met z’n allen weer in de buurt speelt krijg je op den duur toch mensen in beweging.

Door regelmatig met elkaar op te trekken, maar ook voldoende af te wisselen kun je avondvullende programma’s bieden. Dat praat toch altijd weer een stuk makkelijker met een programmeur van een zaal omdat je al een groot deel aan voorwerk hebt gedaan. Door interlokaal samen te werken creëert je je eigen kansen en kan je voor steeds aantrekkelijkere prijzen spelen op langzaam groter groeiende locaties.

Professionele organisatie

In de communicatie en promotie van je band gaat een hoop tijd zitten. Als je dat allemaal zelf doet is dat op den duur nauwelijks nog meer bij te houden, wordt je overspoelt met allerlei berichten en ben je op een gegeven moment alleen nog maar dingen aan het regelen in plaats van muziek aan het maken. Daarom is het voor jou onmisbaar om iemand in je band te hebben die zich puur en alleen op een professioneel niveau mee bezig houdt met de promotie en niet met de muziek.

Uiteraard speel je een grote rol in het produceren van materiaal dat voor de promotie gebruikt wordt, maar elke dag met Photoshop lopen modderen en filmpjes in elkaar draaien om te delen op social media is een dagtaak. Je kan een hoop uitbesteden, maar ook dat moet weer gecoördineerd worden. Je hebt echt iemand nodig die de band goed kent en het aanspreekpunt van de band wordt voor de buitenwereld. In de beginfase van je band kun je dat neerleggen bij iemand die de band een warm hart toedraagt, maar op een gegeven moment komt er een tijd dat je een manager in de arm moet nemen.

Een goede manager heeft vaak niet alleen meerdere bands onder z’n hoeden maar brengt ook gelijk weer een heel groot netwerk met zich mee, waardoor je band weer op de betere plekken kan spelen. Een doorgewinterde manager heeft contact met verschillende bookers en een netwerk van promotors in verschillende regio’s. Je weg naar een groot label wordt ook een stuk korter door het in de arm slaan van degelijk management. Echter, een manager verwacht van jou en je band ook een professionele houding en betrouwbaarheid waarop gebouwd en gerekend kan worden.

Conclusie

Zorg dat je jezelf op verschillende manier in de kijker speelt en meedoet aan evenementen waar ook media aandacht aan geschonken wordt. Wacht niet af tot er “iemand van de media” vanzelf naar je toe komt. Maak in je communicatie gebruik van je online sociale netwerk en zorg ervoor dat je jouw fans helpt om jouw boodschap verder te verspreiden. Zorg dat je contactgegevens van je fans verzamelt, zodat je ook rechtstreeks contact kan leggen. Breid niet alleen je online, maar ook je professionele netwerk uit. Laat je door anderen introduceren bij de professionals en zorg dat je een goede indruk maakt. Als je alles goed op orde hebt laat je zien dat er met jou gewerkt kan worden en zul je eerder aan de bak kunnen komen. Blijf tegelijkertijd ook keihard doorwerken aan je promotie.

Ga slim om met je budget voor studio materiaal. Eén album is leuk, maar met een aantal EP’s kun je de kosten spreiden en veel langer van de publiciteit genieten. Maak slim gebruik van de ruimte die over is op de CD’s om extra’s en bonusmateriaal te verspreiden, zodat je je van verschillende kanten aan verschillende doelgroepen kan laten zien. Ontwikkel interlokale initiatieven met gelijkgestemde bands met overlappen fanschares. Hiermee sta je altijd voor een volle zaal te spelen en laat je meer mensen tegelijkertijd kennis met je maken en biedt je andere bands dezelfde kansen, waardoor je weer kan groeien.

Zorg dat je een goede manager aantrekt met je band. Een doorgewinterde manager kan je met behulp van zijn netwerk enorm op weg helpen in de muziekwereld.

Zet nog meer stappen om door te breken met je band:

Nee, jij trekt volle zalen!

“NEE, JIJ TREKT VOLLE ZALEN!”

DE 7 BELANGRIJKSTE STAPPEN OM JOUW PLATENDEAL BINNEN TE SLEPEN

Wil jij weten hoe je stappen kan zetten om meer mensen naar de zalen te trekken? Download direct het gratis E-book.

Related Posts

Geef commentaar

Eindhoven Metal Meeting 2017: AftermovieLegends Of Rock Festival 2017 Effenaar