Ontdek het geheim van de smid

Home / Artikel / Ontdek het geheim van de smid

Ontdek het geheim van de smid

Ontwikkel je kennis met het lezen van deze boeken

Wil jij als (muziek)video-maker net als ik ook geweldige kennis en ervaring opdoen? Maar weet je niet waar je moet beginnen? 

De vele kennis en ervaring die ik door de loop van de jaren heb opgebouwd hebben mij enorm ver gebracht en daardoor heb ik mij kunnen ontwikkelen als tot de muziekvideo regisseur die ik nu ben. Natuurlijk heb ik het meeste in de praktijk geleerd door vooral te dóen, maar door het lezen van veel vakliteratuur heb ik een kick-start kunnen maken. Door mij niet tot één onderwerp of invalshoek te beperken heb ik mij breed kunnen ontwikkelen en kan ik gemakkelijk ideeën in de praktijk toepassen.Onderwerpen waar ik mij in verdiep lopen uiteen van filmhistorie, cinematografie, film-grammatica, visual effects, montage techniek, regie en marketing.

Om jou ook verder te kunnen helpen met je ontwikkeling geef ik hier een short-list van de boeken waar ik veel aan heb gehad:

Filming the Fantastic

A Guide to Visual Effects Cinematography
Auteur: Mark Sawicki

Door dit boek ben ik vooral veel creatiever gaan denken over hoe ik met visuele effecten het concept van de muziekvideo tot stand kan brengen. In het boek wordt stap-voor-stap uitgelegd hoe je een visual effects shoot kan aanpakken, zodat je de impact op de post-productie kan beperken. Vaak met kleine relatief eenvoudige middelen kun je al enorme impact bereiken op je eindproduct en daarmee het fantatische verhaal achter de muziek vertellen.

Cinematography

Third Edition
Auteur: Kris Malkiewicz

Door de jaren heen is filmtechniek snel ontwikkeld, maar in de basis is het nog steeds hetzelfde: een verhaal vertellen met beeld en geluid. Of je dat nu met dee hypermoderne camera, of één uit het jaar kruik doet, rondom de camera speelt er zich nog veel meer af. Dit boek behandelt de technische kanten van het filmen en bevatte enorm veel praktische tips vanuit de invalshoek als cameraman. Camera’s, filmtechniek, filters en licht, beeldmanipulatie, postproductie en nog veel meer komt aan bod. Veel van de kennis uit dit boek heb ik in de praktijk kunnen brengen bij verschillende videoshoots.

Cinematography

Theory and Practice: Image Making for Cinematographers and Directors
Auteur: Blain Brown

Nog een boek over cinematografie, maar dan weer met een andere insteek waarin ik de verbinding tussen het draaien van de shots en het monteren heb kunnen leggen. Deze industrie-bijbel gaat meer in op de verhaal-vertellende kant en heeft voor mij meer de samenhang tussen de verschillende facetten van cinematografie, regie en montage bij elkaar gebracht. Daardoor denk ik op de set niet alleen na over wat daar allemaal op dat moment gebeurd, maar ook veel meer over wat er later mee gebeurd. Ook bij de ontwikkeling van visuele concepten voor muziekvideo’s grijp ik terug op kennis die ik uit dit boek gehaald heb.

Motion Picture and Video Lighting

Auteur: Blain Brown

Het boek Motion Picture and Video Lighting is ook van de hand van Blain Brown en leest ook erg goed weg. Hieruit heb ik mijn kennis met betrekking tot het vertellen van verhaal met behulp van licht verder uit kunnen diepen. Naast de vele technische kennis bevat het boek ook heel veel praktische tips, waardoor je direct al gaat nadenken over hoe je belichting in het concept kan toepassen en welke impact het op je verhaalvertelling heeft.

Directing

Film Techniques and Aesthetics
Auteur: Michael Rabiger

Dit tot de rand toe met praktisch advies over elke productiefase gevulde boekwerk heeft mij bijzonder heel geleerd. Hieruit heb ik vooral geleerd hoe ik mijn eigen artistieke identiteit heb kunnen onderscheiden en mijn stempel op mijn werk kan drukken. Bijna alle facetten van het filmmaken komen in deze bijbel aan bod. Als je slechts één van de boeken die ik noem kan lezen, pak dan deze uit het schap.

The Technique of Film and Video Editing

Auteur: Ken Dancyger

De enorme diepgang op de historie en toepassing van montage technieken heeft mij ondanks de soms gortdroge stof toch veel opgeleverd. Met name doordat ik een beterbeeld heb gekregen van de achtergrond van montage en wat het met een kijker doet, maak ik vandaag de dag nog steeds veel gebruik van die kennis in mijn montages. De impact van het vroegere theater, genres die zich in de loop van de jaren hebben ontwikkeld, maar ook de moderne MTV-stijl wordt duidelijk uiteengezet en hebben mij veel handvatten gegeven niet alleen op de montage tafel, maar ook al in de pre-productie fase van een video-project.

Grammar of the Film Language

Auteur: Daniel Arijon

De kaft ziet er misschien saai uit, maar dit is hét boek waardoor ik vooral mijn dynamische stijl heb kunnen ontwikkelen. De nadruk van dit meesterwerk ligt vooral op de samenhang tussen camerahoeken, beweging, framing en hoe deze elementen om de montagetafel weer samenkomen. Met behulp van het inzicht dat ik uit dit werk gehaald heb maak ik vooral montage beslissingen waarmee ik de kijker door de video begeleid, waarmee ik de dynamiek van een band naar voren haal, samensmelt met de verhaallijn en een vlotte montage neerzet die toch goed te volgen is.

Als jij als videomaker ook actief aan je kennis en vaardigheden wilt werk, om daarmee ook de muziekwereld weer een stap te verbeteren, raad ik je zeker aan om één of meerdere van deze boeken te lezen. De kennis en inzichten die ik uit deze werken heb opgehaald pas ik dagdagelijks toe en hebben het niveau van mijn producties enorm verhoogd. Bestel ze dus vandaag nog en wordt een betere filmmaker!

Essentiële muziekvideo voorbereiding

Nog meer handige tips lezen? Lees dan ook het GRATIS handboek ESSENTIËLE MUZIEKVIDEO VOORBEREIDING

In dit overzichtelijke handboek lees je veel waardevolle tips die je helpen tijdens de voorbereidingen van je muziekvideo productie. Download direct het gratis handboek.

Help ons om meer Rock- en Metalmuzikanten te bereiken en deel dit artikel met jouw vrienden.

Related Posts

Geef commentaar

Dynamo Metal Fest 2018 (Aftermovie)Into The Grave 2018 (Aftermovie)