Wat komt er nog meer kijken bij het maken van een videoclip?

Home / Artikel / Wat komt er nog meer kijken bij het maken van een videoclip?

Wat komt er nog meer kijken bij het maken van een videoclip?

Productie en post-productie

Voordat je überhaupt kunt gaan draaien zul je al het nodige moeten doen aan voorbereiding. Hoe beter je voorbereiding, hoe efficiënter de shoot zal verlopen en des te meer tijd kun je besparen tijdens de post-productie fase.

Als alles eindelijk voor elkaar is en alles staat op de rit; het scenario staat en alle locaties en acteurs zijn geregeld en de planning is rond, dan is het op een gegeven moment tijd voor de shoot. Met een beetje mazzel is het project dusdanig goed gepland dat alles op één dag gedraaid kan worden, waarmee enorm op het videobudget bespaard kan worden. Immers, elke extra draaidag telt zoveel-voudig mee als je nagaat hoeveel mensen er op de dag betrokken zijn bij de shoot en wat er allemaal aan apparatuur nodig is om je een beetje van je goede kant in beeld te krijgen.

Licht, geluid en camera’s, crew

Om ook maar iets te kunnen filmen heb je licht nodig. Zelfs voor een scène die zich helemaal in het donker afspeelt zul je een paar lampen neer moeten zetten om de kijker niet vijf minuten lang naar een volledig zwart scherm te laten kijken. Er zal dan ook ergens een lichtbron moeten worden neergezet, om je acteurs of jou zichtbaar te maken. Met licht maak je onderscheid tussen voor- en achtergrond, stuur je de aandacht van de kijker en zet je een bepaalde emotie neer. Tuurlijk, in de post-productie valt er nog wel wat te sleutelen aan de belichting van het beeld, maar dat heeft zo z’n grenzen en kost ook weer een hoop tijd. Licht bestaat er in alle soorten en maten. Vandaar dat belichting ook in de voorbereiding van de videoclip meegenomen wordt en dat er een plan getrokken is welk licht er nodig is op de set. Volledig met alleen beschikbaar daglicht draaien kan een artistieke keuze zijn, maar ook dan is een reflectiescherm om het licht te buigen een zeer waardevolle aanvulling.

Het overgrote deel van de muziekvideo’s heeft enkel de track als audio onder de video staan, al dan niet aangevuld met geluid van de set. Dus dat is doorgaans niet zo spannend. Desalniettemin moet je bedenken dat video standaard van 48KHz gebruik maakt, versus 44.1KHz op een CD. Zorg dan ook dat je je master op het juiste formaat beschikbaar hebt. Met een MP3 van alleen een ruwe gemixte versie van de track komen we aardig de voorbereidingen door, maar zodra het tijd wordt om de video te renderen moet de track wel in het juiste formaat beschikbaar zijn.

Terug naar de opnamedag; Niet alleen licht is van essentieel belang bij de opnames, ook een camera is onmisbaar. “Duh” zal je nu wel denken. “Natuurlijk heb je een camera nodig.” Inderdaad, maar ook die dingen heb je in legio soorten en maten, met elk een prijskaartje van goedkoop tot heb-ik-jou-daar. Duizend euro per dag per camera is helemaal niet vreemd. Leuke speeltjes zijn nu eenmaal niet goedkoop. Gelukkig heb je niet de duurste camera nodig om je muziekvideo mee te produceren. Je kunt je zelfs afvragen of het nodig is om in de allerhoogste beeldresolutie te schieten, terwijl de meeste fans tegenwoordig op hun mobiele telefoon de video terugkijken. Daar valt dus nog wel wat te besparen. Belangrijk is dat de prestaties van de camera aansluiten bij de lichtsomstandigheden en er met een profiel geschoten wordt waarmee in de post-productie nog het een en ander gecorrigeerd kan worden.

Je ziet dat je al gauw een flinke stapel aan spullen op een set moet hebben om het een en ader een beetje fatsoenlijk op beeld te krijgen. Dat kun je niet allemaal in je eentje tillen. Bij een shoot heb je dus al gauw aardig wat mensen rondlopen. Daar hang ook weer een prijskaartje aan. Elk uur telt veelvoudig mee, afhankelijk van de grootte van de crew. Het is dan ook essentieel om zo efficiënt mogelijk te werk te gaan en het aantal draaidagen tot een minimum te beperken. Een goede voorbereiding betaald zich in de productie terug tijdens de opnamedag(en) en in de post-productie.

Montage

Bij een videoclip is het niet vreemd dat 95% tot 98% van het beeldmateriaal overboord gegooid wordt. Zoveel? Ja! Bij de opnames zit je al snel aan twintig takes (denk: wideshots hele band, medium-shots en close-shots van iedereen in de band met meerdere camera’s tegelijk geschoten). Bedenk ook dat je in de uiteindelijke clip gedurende de hele tijd daarvan steeds maar één beeld tegelijk ziet, waarmee je 1/20 van het opgenomen materiaal gebruikt. Dat is 5%. Met meer takes loopt dat aantal snel terug. Echter, om precies die 5% van het aller-aller-beste beeldmateriaal bij elkaar te schrapen moet al het videomateriaal zorgvuldig synchroon gelegd, gespot en geselecteerd worden. Daarna begint het echte werk; het visueel interessant houden van de montage, zodat de kijker geboeid blijft kijken naar de muziekvideo.

Bij de montage van een muziekvideo spelen de accenten in de muziek de leidraad. Door te laten zien wat je hoort ontstaat er een enorme synergie tussen beeld en geluid. Het beeld versterkt wat je hoort en het geluid intensiveert wat je ziet. Door de kijker mee te nemen tussen de verschillende camerastandpunten, daarbij goed afwisselend tussen close-, medium- en wideshots worden de verschillende riffs en accenten aan elkaar gekoppeld en laat je acties van verschillende kanten zien. Daarmee krijgt de gebruiker een rijk beeld van wat er gebeurd en kan er sneller gesneden worden. Dat zorgt dan weer voor een dynamischere videoclip waar de kijker door geboeid blijft en vaker wil ervaren.

Voor een boeiende montage komt nogal wat kijken. Per minuut muziekvideo moet je dan ook grofweg rekenen op een dag aan inzet voor de selectie, montage, fine-tuning, kleurcorrectie en vormgeving.

Release

Uiteindelijk komt het moment daar waar je al die tijd naartoe hebt gewerkt: de release van de muziekvideo. Het simpelweg droppen van een clip en direct verwachten dat hij miljoenen keren wordt bekeken is wat naïef. Een muziekvideo staat niet op zichzelf en moet altijd onderdeel zijn van een groter plan. Een videoclip is een middel en geen doel. Net als dat je bij een release van een album je fans al ver van te voren wakker moet maken, interesseren, enthousiasmeren en met brandend verlangen uit moeten laten kijken naar het nieuwe materiaal zul je dat ook met de videoclip moeten doen. Laat je fans ver van te voren weten dat er iets aan zit te komen en licht gaandeweg tipjes van de sluier op zodat ze op het moment van de release met hun zakje popcorn klaar zitten.

Doorpakken

Na de release is het zaak om oogballen op je videoclip te krijgen en te houden. Blijf dan ook continu aandacht schenken aan je clip, vraag mensen naar hun mening en deel de video op sociale media. Zet de video in bij gesponsorde campagnes en zorg dat de views- en like-tellers op blijven lopen. Neem links naar de video op in je presskit en zorg dat de video makkelijk gevonden kan worden, zodat deze ook door derden voor promotie ingezet kan worden. Promoot je muziekvideo’s in de geografische regio in de aanloop naar een gig waar je geboekt ben om mensen naar je zaal te trekken.

Blijf je muziekvideo’s continu actief inzetten in je marketing.

Essentiële muziekvideo voorbereiding

Nog meer handige tips lezen? Lees dan ook het GRATIS handboek ESSENTIËLE MUZIEKVIDEO VOORBEREIDING

In dit overzichtelijke handboek lees je veel waardevolle tips die je helpen tijdens de voorbereidingen van je muziekvideo productie. Download direct het gratis handboek.

Help ons om meer Rock- en Metalmuzikanten te bereiken en deel dit artikel met jouw vrienden.

Related Posts

Geef commentaar

God Dethroned - Behind The ScenesBring on the Bloodshed - This Suffering - Behind the Scenes