Wat komt er zoal kijken bij het maken van een videoclip?

Home / Artikel / Wat komt er zoal kijken bij het maken van een videoclip?

Wat komt er zoal kijken bij het maken van een videoclip?

Iets meer dan je denkt…

Bij een videoclip komt er iets meer kijken dan even een filmpje op je Insta of YouTube klappen. Je social media kanalen zijn uiterst belangrijk voor de verspreiding van je naamsbekendheid en de betrokkenheid van je fans te verhogen en met regelmatig korte video’s posten hou je je fanbase warm. Een muziekvideo is echter een heel ander ding, waar iets meer werk in gaat zitten om langdurig een waardevolle bijdrage aan jouw band te kunnen leveren. Immers, een goede muziekvideo wordt nog jaren later met plezier door je fans bekeken. Daarentegen, een slechte muziekvideo blijft je nog jarenlang achtervolgen, met schadelijke gevolgen voor het imago van je band. Zorg er dan ook voor dat je een goede indruk achterlaat met een goed geproduceerde video.

Voorbereiding

Voordat je überhaupt ook maar aan de productie van een videoclip kan beginnen zul je aardig wat voorbereidingen moeten treffen. De videoclip moet een goed beeld neerzetten van het concept van je band en de track van de clip. Je zult dan ook aan tafel moeten komen met een regisseur die het muziekgenre door en door begrijpt en doorleeft. De eerste de beste hobbyist met een camera mag dan misschien wel een stuk goedkoper zijn dan de doorgewinterde professional, maar is vaak niet in staat om jouw muzikale visie te vertalen naar bewegend beeld en een blijvende indruk achter te laten bij je fans. Je zult op zoek moeten naar iemand die weet waar die het over heeft en aansluiting heeft met jou en je muziek.

Jij en de videomaker moeten op één lijn komen, zodat hij met jouw visie aan de slag kan om het beste uit de video te halen. Daartoe zul je ook zelf al een goed beeld moeten vormen van hoe jij het een en ander voor je ziet. Met een aantal goede voorbeelden onder je arm, onder het genot van een biertje ga je dan samen sparren over je plannen. In dat proces wissel je niet alleen ideeën uit, maar komt ook de waarom achter je artist statement ter sprake. Aan de hand van de sterke waarom-vraag worden inhoudelijke besluiten genomen over hoe de videoclip er uit komt te zien. Het is goed om in dit proces ook al de eeuwenoude “Wat kost een videoclip”-vraag mee te nemen. Veel beslissingen in de video zijn budgettair ingegeven, omdat immers de zakken niet oneindig diep zijn. Vaak kunnen met kleine creatieve oplossingen al grote besparingen worden gerealiseerd, zonder aan het concept van de videoclip te tornen.

Plan maken

Als eenmaal het concept voor de video vorm heeft gekregen is het tijd om plannen te gaan trekken voor de opnames. Dat reikt verder dan alleen een datum te vinden waarop iedereen in de band beschikbaar is. Ver daarvoor wordt het concept voor de videoclip vertaald naar een script dat van seconde tot seconde de lijn van het nummer volgt. Voor complexe Visual FX beelden is zelfs een storyboard nodig om alle afhankelijkheden in kaart te brengen. In deze fase krijgt de muziekvideo al vorm, nog voordat hij geschoten is. Het script maakt ook direct inzichtelijk hoeveel tijd er met de shots gemoeid is en daarmee bepalend voor hoe een draaidag zo efficiënt mogelijk ingericht kan worden. Daarnaast vormt het de leidraad bij het opstellen van een lijst van locaties, acteurs en attributen die voor de shoot geregeld moeten worden.

Een goede planning en voorbereiding besparen enorm veel tijd (en daarmee weer veel geld) tijdens het productie proces. Niet alleen de draaidagen worden efficiënter benut, waarmee enorm bespaard kan worden op arbeid en materiaalhuur, maar ook in het post-productie proces kan veel sneller gewerkt worden. Daarmee wordt de video veel sneller opgeleverd, hoef je niet maanden te wachten op je clip en is het montage-proces een stuk goedkoper. Investeren in een goede voorbereiding is essentieel.

Locaties regelen

Er zal altijd “ergens” gedraaid moeten worden. Zowel de band als het scenario moeten ergens geschoten worden. Bij het bepalen van geschikte locatie voor de band grijpen we altijd terug naar het concept van de video. Zelfs als we alleen een video draaien waarbij alleen de band in beeld wordt gebracht, moet de locatie aansluiting hebben bij het concept van de muziek. De essentie van het nummer moet visueel terugkomen in het plaatje van de bandbeelden. De uitdaging daarbij is om een ruimte te vinden die niet alleen groot genoeg is om je band neer te zetten, maar waar je ook nog eens een flinke partij kabaal kan maken tijdens de opnames. We gaan immers wel voluit tijdens de bandshoot. De energie moet van het beeld af spatten.

Voor een geschikte locatie zul je budget vrij moeten maken. In veel karakteristieke ruimtes zijn evenementenorganisaties getrokken die dat soort ruimtes commercieel verhuren. Daar staat vaak een grof bedrag tegenover om zo’n ruimte voor een dagje te mogen betreden. Via de juiste ingangen is vaak nog wel met zo’n partij te praten om tegen gereduceerde tarieven van de ruimte gebruik te mogen maken, maar reken erop dat dat gaat kosten. Door binnen je netwerk op zoek te gaan naar bestaande mogelijkheden kom je vaak tot locaties waar geen directe commerciële belangen achter zitten en kun je via creatieve wegen onder een Boeing 747, in een huisvuilcentrale, fabriekshal, kasteel, gevangenis, of iets dergelijks komen.

Ook de verschillende plekken waar het scenario zich ontvouwd zullen gevonden moeten worden. Daar zijn locatiescouts in gespecialiseerd, maar ook daar hangt weer een prijskaartje aan. Echter kan het voor hele specifieke locaties wel interessant zijn om de Rolodex van dat soort partijen te raadplegen om veel tijd te winnen bij het vinden van de juiste locatie voor dat ene specifieke shot.

Acteurs regelen

Schakel je TV naar de gemiddelde Nederlandse soapserie en je hebt al snel door dat acteren niet voor iedereen is weggelegd. De wereld zit vol met lui die niet in staat zijn om op beeld fatsoenlijk een deur te openen, laat staan om een geloofwaardige, emotionele performance neer te zetten. Het kan zijn dat het concept van je video nogal wat vraagt van de hoofdpersonen. In zo’n geval wil je iemand hebben die dat fatsoenlijk kan neerzetten. Acteurs bestaan er in alle soorten en maten, van de enthousiaste amateur tot de doorgewinterde method-acteur. Een goede acteur maakt of breekt de geloofwaardigheid van de videoclip. Wees dan ook zorgvuldig in de overweging om daar een professional voor te vinden.

Uiteraard hangt er weer een prijskaartje aan de inzet van een gerenommeerd castingbureau om de juiste Ahnold te vinden voor de job. Ervaren figuranten die graag een stap willen zetten op de acteerladder zijn hiervoor een goed en betaalbaar alternatief, boven de amateur die constant in de camera kijkt. Neemt niet weg dat je wellicht een paar goede vrienden hebt die “perfect” zijn voor een specifieke rol. Je kunt ook nog altijd zelf de stoute schoenen aantrekken.

Het vinden van de juiste persoon voor de juiste rol tegen een passende vergoeding blijft een uitdaging waar een hoop tijd in kan gaan zitten. Casting calls, opties vergelijken, afspraken maken, plannen, etc. zijn tijdrovende activiteiten. Daar moet je rekening mee houden tijdens de voorbereidingen van je clip.

Uitbesteden of zelf doen?

Door zelf de bijl op te pakken en in de wilde weg rond te gaan lopen hakken kun je een hoop geld besparen. Soms hoeft het niet eens zoveel moeite te kosten, omdat je toevallig al de juiste mensen kent die je kunnen helpen aan een locatie of over het talent beschikken om met hun snufferd voor de camera te verschijnen. Zelf doen kost tijd, maar bespaart geld. Echter kosten sommige zaken toch wat meer moeite om te regelen, waardoor de planning of de kwaliteit in het geding komen. Dat is het moment waarop je toch moet overwegen om professionele hulp in te schakelen. Zelf kun je het beste in je buidel kijken naar de financiële mogelijkheden of beperkingen die je hebt. Ga op zoek naar de juiste balans, maar begin in ieder geval ruim op tijd met de voorbereidingen van je videoclip. Begin op tijd te sparren, zodat je weet wat er allemaal geregeld moet worden voor de clip.

Inmiddels hebben we het alleen nog maar gehad over de pre-productie fase van de muziekvideo. Tijdens de productie en post-productie fase komt er nog veel meer kijken. Stay tuned!

Essentiële muziekvideo voorbereiding

Nog meer handige tips lezen? Lees dan ook het GRATIS handboek ESSENTIËLE MUZIEKVIDEO VOORBEREIDING

In dit overzichtelijke handboek lees je veel waardevolle tips die je helpen tijdens de voorbereidingen van je muziekvideo productie. Download direct het gratis handboek.

Help ons om meer Rock- en Metalmuzikanten te bereiken en deel dit artikel met jouw vrienden.

Related Posts

Geef commentaar

God Dethroned - Spirit of Beelzebub