Wat kost een videoclip?

Home / Artikel / Wat kost een videoclip?

Wat kost een videoclip?

Welk prijskaartje hangt er nu eigenlijk aan?

“Wat kost een videoclip?” is de vraag die mij regelmatig gesteld wordt. Zoals je wellicht zelf ook wel kan bedenken bestaat er geen direct antwoord op die vraag. Vaak trek ik ook de vergelijking met wat een auto kost. Immers, de ene auto is de andere niet. Aan een Ferrari Enzo hangt een ander prijskaartje dan aan een FIAT Panda. Bij een muziekvideo is dat niet anders. Een video met special effects, een uitgebreide verhaallijn en geschoten op een exclusieve locatie is natuurlijk een stuk prijziger dan een geweldige performance videoclip waar alleen de band in straalt, omdat er nu eenmaal veel meer werk bij komt kijken.

Een goede maatstaf om te bepalen wat een videoclip kost is dan ook via de omvang van de productie, om daarmee een prijs uit de hoge hoed te laten rollen. Onderstaande voorbeelden geven je een goed beeld van wat er zo al bij de productie van een muziekvideo komt kijken. Aan de hand daarvan kun je zelf al bepalen welke kosten er gepaard zullen gaan met de ideeën die je voor je muziekvideo hebt.

Izegrim – Retraumatized

Een mooie plek om de lijst mee te starten is Retraumatized van Izegrim, waarin de band in het nummer live in de Effenaar tijdens de Eindhoven Metal Meeting 2018 brengt en we als kijker een blik in de keuken krijgen van Izegrim. De muziekvideo mengt beelden van de voorbereidingen, podiumopbouw, soundcheck met beelden en hoogtepunten uit het optreden. Om het benodigde videomateriaal te verzamelen is gedurende een halve dag met twee camera’s de volledige set gedraaid en alle gebeurtenissen in de uren in de aanloop naar het optreden. Door het beperkte aantal camerahoeken is in de montage wel weer wat meer werk gaan zitten dan gebruikelijk, om de dynamiek van het optreden goed naar voren te laten komen. In de productie en postproductie samen is dan ook ruim zeven dagen werk gaan zitten.

Totaal: 7 dagen

Sinister – Neurophobic

Geheel aan de andere kant van het spectrum staat Neurophobic van Sinister. Deze zeer uitgebreide muziekvideo heeft een complex scenario, waarbij maar liefst zeven verhaallijnen dwars nauwgezet met elkaar verweven zijn. In tegenstelling tot de video van Izegrim is niets in het concept van de muziekvideo van Sinister aan het toeval overgelaten, maar uitgebreid voorbereid. Het schrijven van het scenario, zoeken naar geschikte locaties, props en acteurs is heeft in pre-productie al een twaalftal dagen in beslag genomen. De video is in drie dagen met een crew van vier gedraaid, waarbij de verschillende locaties zijn aangedaan, waaronder zelfs een zwembad. Later is er nog drie dagen gaan zitten in de opnames van beelden voor de visual effects. De post-productie was door de vele green screen beelden en visuele effecten een flinke klus en heeft bij elkaar opgeteld nog eens dertig mandagen in beslag genomen. Daarmee komt de inzet van de gehele productie uit op zevenenvijftig dagen.

Totaal: 57 dagen

Altar – Unfinished Business

De videoclip van Altar is in een oude kerk geschoten, waardoor we al een vrij solide basis hadden voor het verhaal van de muziekvideo. Echter waren er geen banken meer in het pand aanwezig en zijn er vijf extra dagen in de montage gaan zitten om deze banken later weer toe te voegen. De video is in één dag gedraaid met een crew van drie man, welke later is aangevuld met een man extra om de bandbeelden te schieten. De archiefbeelden die in de muziekvideo gebruikt worden komen uit verschillende bronnen en zijn opnieuw verfilmd om een extra TV-gevoel aan de beelden te geven. Dat zorgde bovenop de montage van vier dagen nog eens voor zes dagen extra inzet om de beelden te vergaren en opnieuw te verfilmen. De beelden waarbij de priester in brand wordt gestoken namen ook zes dagen aan compositing werk in After Effects in beslag.

Totaal: 25 dagen

Resurrect Tomorrow – At The End

Het concept van de video At The End van Resurrect Tomorrow schreeuwde om een Boeing 747 als achtergrond voor de band, maar zo’n ding heb je niet snel geregeld. In de pre-productie is daar alleen al drie dagen werk in gaan zitten. Het vinden van een geschikte vliegtuigstoel, locaties en acteurs heeft daar boven op ook twee dagen gekost. De bandshoot was binnen een dag met een crew van vijf man afgerond. De beelden met de vliegtuigstoel voor een green screen zijn ook in één dag gedraaid met een crew van twee man. De energieke montage koste vier dagen om tot stand te komen en in After Effects waren alle greenscreen composities in tien dagen afgerond. Daarmee komt de totale inzet van deze muziekvideo uit op zesentwintig dagen werk.

Totaal: 26 dagen

Bleeding Gods – From Feast To Beast

Zoals je ziet gaat er redelijk wat tijd zitten in de productie van een muziekvideo, zodra er iets van een verhaal in gaat zitten. From Feast To Beast heeft een andere karakter, waarbij de video volledig draait om de performance van de band. Daarbij komt een heel ander kostenplaatje kijken. De opnames kostte een halve dag aan voorbereiding en zijn tevens in een dag gedraaid, met twee cameraman, aangevuld met een vuurspuwer. De montage heeft iets meer dan drie dagen in beslag genomen. Waarmee de totale besteding van de video op slechts zes dagen uitkomt. Dat zet het een en ander hierboven weer in perspectief.

Totaal: 6 dagen

Conclusie

Als je je bedenkt dat de gemiddelde dagprijs op dit niveau al gauw richting de vier- à vijfhonderd euro gaat, kun je al redelijk goed inschatten wat de productie van een muziekvideo kost. Bedenk dat daar ook nog eens gage voor acteur en kosten die gepaard gaan met de huur van apparatuur en locaties bovenop komen.

Om de kosten van een videoproject flink te drukken kun je bijvoorbeeld afspraken maken om een groot deel van de pre-productie zelf op je te nemen en binnen je netwerk rond te vragen naar geschikte locaties om te draaien.

Wil jij weten hoeveel jouw muziekvideo precies gaat kosten? Kom langs om je plannen door te nemen.

Essentiële muziekvideo voorbereiding

Nog meer handige tips lezen? Lees dan ook het GRATIS handboek ESSENTIËLE MUZIEKVIDEO VOORBEREIDING

In dit overzichtelijke handboek lees je veel waardevolle tips die je helpen tijdens de voorbereidingen van je muziekvideo productie. Download direct het gratis handboek.

Help ons om meer Rock- en Metalmuzikanten te bereiken en deel dit artikel met jouw vrienden.

Related Posts

Geef commentaar

Cthuluminati: El Lizard BirthNightqueen - Wall Of Sorrow