Wat moet je weten als je met je band op de set staat?

Home / Artikel / Wat moet je weten als je met je band op de set staat?

Wat moet je weten als je met je band op de set staat?

Hoe kun je je het beste voorbereiden op een shoot?

In de aanloop naar een videoshoot krijg ik regelmatig dezelfde vragen. Zelfs ervaren artiesten die al eerder met hun band voor de lens hebben gestaan zitten met vragen. Dat kan zijn omdat ze in het verleden misschien slechte ervaringen hebben gehad met beginnende videomakers, omdat de videoshoot een stuk complexer geworden is, of omdat ze inmiddels weten wat er vanaf hangt als ze niet goed voor de dag komen.

Jij zult waarschijnlijk ook met een aantal van diezelfde vragen zitten, daarom zal ik er een aantal hier alvast voor je beantwoorden. Mocht je na het lezen van dit artikel met andere vragen zitten, laat het me vooral weten.

Moeten we exact spelen zoals op de audio opname?

Nee. Dat is niet noodzakelijk. Uiteraard moet je je partijen goed kennen en alles met twee vingers in je neus kunnen spelen voordat je aan een videoshoot gaat beginnen. Het is echter niet nodig om alles, maar dan ook alles, spat-zuiver en exact getimed precies zoals op de plaat te brengen. In een wide shot zie je niet hoever je een snaar bend of dat je je bekkens wel op het juiste punt raakt. Een groot deel van wat je speelt is niet in detail zichtbaar. De intentie die erachter zit wel. Je gezichtsuitdrukkingen bewegingen en dynamiek waarmee je speelt zijn vele malen belangrijker dan exact de juiste toon raken. Natuurlijk moet het wel kloppen wat je speelt, maar de focus niet te veel op de details tijdens je performance. We hebben nogal wat trucs om een misgeslagen china er in de post-productie uit te halen. (het simpelweg pakken van een andere camerahoek, of gebruik maken van een andere take doet wonderen.)

Daarnaast moet je je bedenken dat we de originele audio van het album gebruiken. Het maakt wat dat betreft geen klap uit hoe het klinkt tijdens de performance, zolang de energie maar van het scherm spat en de intentie waarmee je speelt overkomt op de kijker. Het is dan ook belangrijker dat je oogcontact maakt met de camera, dan dat je naar beneden naar je snaren kijkt.

Hoe vaak moeten we het nummer ongeveer spelen?

Zo vaak als dat het nodig is. Klinkt stom, ik weet het. Het exacte antwoord hangt van een aantal factoren af, zoals met hoeveel camera’s tegelijk geschoten wordt en of er bijvoorbeeld dubbele takes in slow-motion gedraaid moeten worden. De meest bepalende factor is hoe een take ging. Als een take meer energie nodig heeft om de intentie van het nummer over te brengen, dan moet er een nieuwe take gedraaid worden. Het komt dus grotendeels neer op hoe goed jij je performance kan brengen en hoe goed je het nummer van binnen en buiten kent om het keer op keer met de juiste intentie neer te zetten.

Technisch gezien wil je idealiter van elk snaarinstrument minstens twee takes uit twee verschillende camerahoeken (zowel close als medium) hebben, zodat je al vier videostreams hebt om uit te selecteren op de montagetafel. Daarnaast wil je dat een solo er goed op staat, dus pak je die een paar keer extra mee. Drums hebben vaak extra aandacht nodig, met name omdat het een vrij groot en complex instrument is, waar een hoop tegelijkertijd beweegt. Daar wil je ook minstens drie tot vier takes hebben van zowel voor als achter de kit (afhankelijk van of je over de as wilt gaan.) Naast de closeups wil je ook een tweetal medium en wide takes hebben om in de montage van een close van het ene instrument via een medium of wide shot naar een ander instrument te kunnen snijden, zodat je de kijker meeneemt door de band. Tijdens de meeste takes geef ik er de voorkeur aan dat zo veel mogelijk muzikanten meedoen in de take, om de niet alleen de banddynamiek te behouden, maar voornamelijk om zo veel mogelijk beweging in beeld te hebben.

Tel dit voor een vijfkoppige band bij elkaar op en dan zit je al gauw op zestien takes, vanuit minstens twee camerahoeken. Mocht het nodig zijn om het epische karakter met slow-motion beelden aan te vullen dan komen daar een aantal takes bij. Het toevoegen van extra camera’s om extra camerahoeken te schiet helpt in het reduceren van het aantal takes, maar daar hangt natuurlijk weer een prijskaartje aan. (In een situatie waar je maar één take hebt, zoals tijdens een live-registratie, dan ben je genoodzaakt om met een flink aantal camera’s te draaien om voldoende verschillende hoeken te hebben en geen moment van het optreden te missen.)

Als je ervan uitgaat dat één take gemiddeld een kwartier duurt als je daar ook de voorbereidingen, briefing, evaluatie en rustmomenten bij meetelt dan kom je al snel op een halve dag voor de takes. Tel daar nog twee uur aan tijd voor het opbouwen, een uur voor het afbouwen en een uur aan high-fiven bij op en dan is je dag wel gevuld.

Hoe bereid ik me voor op een videoshoot?

Oefenen, oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Als je dat allemaal gedaan hebt oefen je nog een keer. En daarna nog eens met je ogen dicht. Het moet je nul moeite kosten mo het nummer zestien keer achter elkaar te kunnen brengen en om de eerste take met net zoveel bloed, zweet en tranen te brengen als de laatste take. (Trust me, you will bleed. You’re not the first to do so.)

Het is belangrijk om het nummer goed te kennen, maar het is dubbel zo belangrijk om het nummer te kunnen brengen in de setting zoals we die voor de muziekvideo voor ogen hebben. Je staat op een set die anders is dan je oefenruimte en anders dan dat je op het podium staat. Afhankelijk van de styling speel je wellicht zonder backline, of met een hele andere gitaar dan normaal. Je kit kan misschien anders afgesteld zijn voor de clip of je draagt een of andere vreemd gewaad wat je normaal niet aan hebt. Met name voor vocalisten is het soms wennen dat je geen microfoon vast hebt of juist wèl. Dat moet je goed geoefend hebben, zodat het je op de set geen moeite kost om je performance in die setting te kunnen doen. Dus, oefen in je oefenruimte voor de videoclip. Lees meer over hoe je je kunt voorbereiden voor de opnames van je videoclip.

Moeten we zelf zorgen voor een manier om met de audio mee te spelen of doe jij dat?

Hangt er vanaf. De aanpak voor de audio verschilt per shoot. Vaak zijn de drums het meest doorslaggevend, omdat die het meeste lawaai produceren en toch tempo moeten kunnen houden. Speel je met een monitor, of speel je met innerears en hoe wil je op beeld overkomen. In een rock ’n’ roll setting die dicht bij de live-ervaring staat pakken we afhankelijk van of de drummer met monitors speelt of liever met innerears speelt om het tempo te kunnen houden. In een wat meer stilistische setting kun je overwegen om met monitors te spelen. We hebben situaties gedraaid waarbij de click-track over speakers knalde om hetzelfde tempo als de albumtrack aan te kunnen houden. Voor de opnames maakt het dus eigenlijk niet uit of je met de originele audio speelt of alleen een click-track, zolang het tempo maar gelijk is en de performance matcht met wat er op het album gebeurd.

Als je als band gewend bent om met innerears te spelen, dan heb je die dingen hoogstwaarschijnlijk ook op maat liggen en maken we daar tijdens de opnames ook gebruik van. Een beetje band heeft ook de mogelijkheid om de audio via een speaker-set te gehore te brengen, zodat daarop meegespeeld kan worden. Mocht dat niet zo zijn, dan huren we apparatuur de dat wel kan op de set. Mocht er op de set geen stroom aanwezig zijn, dan kunnen we uiteraard altijd met een aggregaat aan de haal o zo alsnog een knallende performance neer te kunnen zetten.

Moeten we zelf voor een locatie zorgen of doe jij dat?

Ook dat gaat in overleg. Het karakter van de locatie waar een videoclip willen schieten hangt volledig af van wat we voor ogen hebben voor de uitstraling van de muziekvideo. De locatie moet bovenal gelieerd zijn aan het concept van de video of het statement dat met het nummer wordt neergezet. Aan de andere kant kan het best zijn dat de locatie voornamelijk “lege” ruimte moet zijn waar de performance neergezet gaat worden. Welke locatie we nodig hebben voor de videoshoot hangt dus sterk af van het concept voor de video. Ook als het een performance video is waarin alleen de band wordt neergezet.

Ook hier komt  het vaak neer op een kostenkwestie. Als wij op zoek moeten gaan naar een geschikte locatie kan dat tijd kosten en zal er budget vrijgemaakt moeten worden om de locatie te huren, maar vaak heb je binnen je eigen netwerk meer mogelijkheden dan je denkt. Benut die dan ook zo veel mogelijk. Een binnenplaats van de fabriek waar je (oud-klasgenoot van de middelbare school) werkt kan al goed genoeg zijn om je videoclip te schieten.

De uitdaging is om een bepaalde locatie er niet al te alledaags uit te laten zien. Daar komt voornamelijk de belichting van de set om de hoek kijken.

En geldt dat ook voor de belichting?

Goh, laat dat nou net de volgende vraag zijn. Ja, wij zorgen voor de belichting. Zonder licht kun je niet filmen. (Okay, in de Effenaar is het tijdens de Eindhoven Metal Meetings vrij donker, maar ook daar is er licht op het podium.) Met behulp van licht schep je diepte in een set en geef je karakter aan het beeld. Wat er overdag misschien vrij alledaags uitziet kan ’s nachts, met behulp van de juiste belichting, enorm episch voorkomen waardoor jij op een geweldige set kan schitteren.

Uiteraard is de ene locatie niet te vergelijken met de andere locatie. Door de jaren heen hebben we in huis een licht-set samengesteld waarmee we een vrij breed scala aan sets kunnen belichten. In specifieke gevallen kunnen we licht bijhuren zodat we kunnen zien wat je aan het doen bent op beeld. Aangezien dat afhankelijk is van het concept en de locatie gaat dat uiteraard in overleg. Vandaar dat we altijd eerst willen sparren voordat we aan een video project kunnen beginnen.

Conclusie

Er moet een hoop gebeuren voordat de camera’s gaan rollen. Dat roept veel vragen op. Een aantal daarvan heb ik hier al beantwoord. Mocht je nog met vragen zitten, laat het me weten.

Denk eraan om ook het handboek Essentiële Muziekvideo Voorbereiding te downloaden, boordevol tips met hoe je je op een videoshoot moet voorbereiden.

Essentiële muziekvideo voorbereiding

Nog meer handige tips lezen? Lees dan ook het GRATIS handboek ESSENTIËLE MUZIEKVIDEO VOORBEREIDING

In dit overzichtelijke handboek lees je veel waardevolle tips die je helpen tijdens de voorbereidingen van je muziekvideo productie. Download direct het gratis handboek.

Help ons om meer Rock- en Metalmuzikanten te bereiken en deel dit artikel met jouw vrienden.

Related Posts

Geef commentaar

Welk doel wil je bereiken met jouw muziekvideo?The Hague Metalfest 2019: Aftermovie