Welk doel wil je bereiken met jouw muziekvideo?

Home / Artikel / Welk doel wil je bereiken met jouw muziekvideo?

Welk doel wil je bereiken met jouw muziekvideo?

Een videoclip is meer dan alleen “gewoon gaaf.”

Je muziekvideo is vooral functioneel in je doorbraak als muzikant. Het is het middel waarmee je jouw muziek overbrengt naar je fans en professionals in de muziekwereld. Echter, niet elke videoclip is hetzelfde. Het specifieke doel van je videoclip is bepalend voor hoe je video eruit gaat zien en wat voor soort videoclip het gaat worden. Een concept video met een uitgebreid scenario en special effects heeft een hele andere impact dan een performance video. Ook een live video dient weer een heel ander doel. Het is dan ook van belang dat je in je release strategie de juiste doelen opneemt, om te kunnen bepalen wat het doel van jouw videoclip is.

Meer bekendheid onder een groter publiek

Met een videoclip werk je aan je zichtbaarheid. Het verspreiden van een video op je website en sociale media zorgen ervoor dat veel meer mensen jouw zien. Daarmee bereik je dan ook een groter publiek. Die muziekvideo moet dan ook representatief zijn voor jou en je band. Door memorabele momenten in je muziekvideo op te nemen maak je dat een video goed blijft hangen. Dat kan een bepaald verhaalelement zijn, of een bepaalde vormgeving. Het belangrijkste is dat men over je video praat als “ohja, die met die vliegtuigstoel,” of “de ene met al dat vuur.” Er moet iets in je clip zitten dat dicht bij het concept van het nummer en het gedachtegoed van de band staat. Een duidelijke hook zorgt ervoor dat mensen het over je muziekvideo hebben en ‘m online bekijken en delen. Dat komt in een performance video, of clip met een verhaallijn erin het beste naar voren. Uiteraard moet je zelf ook in de videoclip verschijnen en een representatieve performance neerzetten om het gezicht van de band te verspreiden.

Album verkoop stimuleren

Kies een nummer dat representatief is voor het hele album en na het beluisteren je fans laat snakken naar meer. Neem een open einde mee in je videoclip, of gooi nog een album trailer achter je muziekvideo, om fans in beweging te krijgen. Belangrijk bij een muziekvideo die als doel heeft om het totaalplaatje van het album onder de aandacht te brengen, is dat elk detail in het verlengde van het album ligt. De vormgeving, de kostuums, de setting, het verhaal en je performance moeten een goede samenvatting zijn van het album. Als je meer bekendheid onder het publiek wilt hebben kun je volstaan met een kick-ass performance waarin je kop goed zichtbaar is, maar als je de albumverkoop wilt aanjagen dan zal je in deze video de band én het gedachtegoed in de muziek op een voetstuk moeten plaatsen.

Een middel om je fysieke albumverkoop te stimuleren is om er iets extra’s bij te doen, bijvoorbeeld in de vorm van een live-registratie van je set op DVD. In ieder geval iets wat nergens anders te krijgen is. Die DVD kun je naast een live-registratie ook aanvullen met interviews en beelden achter de schermen. Dat is iets waar diehard fans om staat te trappelen.

Aandacht trekken van een label

Door iets unieks neer te zetten kun je de aandacht trekken van een label. Die dertien-in-een-dozijn-band zijn ze niet naar op zoek. Die zijn er al genoeg. Je moet als band kunnen laten zien dat jij iets bijzonders in huis hebt waarmee je fans in beweging krijgt. Immers, alleen als jij de potentie hebt om grote getalen enthousiast te maken ben je interessant om tijd, geld en aandacht in te investeren. Daarvoor moet je dan ook aantonen dat je zélf ook bereid bent om tijd, geld en aandacht in je band te investeren en dat je in staat bent om dat terug te verdienen en niet alleen maar doelloos over de balk smijten. Je hebt er meer aan om te investeren in je promotie dan in je achttiende gitaar of nóg weer een nieuw effect-pedaal.

Door bijvoorbeeld meerdere performance video’s neer te zetten en die goed uitgekiend in je release strategie te publiceren laat je je veelzijdigheid zien, kun je meerdere tracks tot videoclips verwerken en laat je zien dat je slim investeert in het succes van je band.

Doel om meer fans naar je shows te krijgen

Geef je regelmatig shows door het hele land en wil je meer fans in de zalen hebben? Dan moet je er allereerst voor zorgen dat iedereen, maar dan ook iedereen in de omgeving weet waar en wanneer je speelt. Dan kun je beter veel meer tijd en budget besteden aan promotie rondom elke show met behulp van promotievideo’s dan dat je dat budget allemaal in één dure special effects muziekvideo propt. Grijp de mogelijkheid aan om als je in een goed gevulde zaal staat om een enorm vette live-performance neer te zetten en daar een videoclip mee maakt. Hiermee zet je een statement neer en kun je de video keer op keer in je betaalde promoties inzetten met een duidelijke boodschap: “dit zijn wij op het podium.”

In de aanloop naar de show waar je de video opnames gaat doen neem je natuurlijk zelf ook een serie promotievideo’s waarin je op camera aankondigt waar en wanneer jullie je clip gaan opnemen, zodat ook dàt optreden extra gevuld is. De videoclip waarin mensen flink uit hun dak gaan doen het goed in het voorstellen van de band aan het publiek op de website van een zaal waar je binnenkort gaat spelen. Daarnaast helpt zo’n clip enorm om een beeld te scheppen bij bookers en promotors.

Op een festival kunnen spelen

Dynamo? EMM? Roadburn? Wacken? 70.000? Wat is jouw droom? Welk festival wil jij met je band gestaan hebben? Hoe ziet de weg die je daar naartoe gaat werken eruit? Misschien heb je nog niet direct het antwoord op die vragen, maar een ding is zeker: Je moet kunnen laten zien dat je grote aantallen mensen in beweging kan krijgen. Bij een festival draait het uiteindelijk om de bieromzet. Je moet dan ook een publiekstrekker zijn die aansluit bij wat er zoal op het podium geprogrammeerd wordt en je moet kunnen laten zien dat je een feestje kan bouwen. Het helpt enorm als jij je stage-act goed voor elkaar hebt en je met regelmaat laat zien dat je klaar bent voor het grote podium.

Een boeiende stage-performance video mag dan ook niet uit je arsenaal ontbreken. Je komt ook al een heel eind als je een korte promo-video schiet met een aaneenschakeling van energieke hoogtepunten waarbij het publiek lekker uit z’n dak gaat. Als kijker moet je het gevoel hebben dat je daar bij móet zijn.

Je boodschap beter verspreiden

Stel jij met je band iets aan de kaak? Of, wil je jouw artist-statement over de bühne krijgen? Dan zul je die boodschap krachtig in een videoclip moeten verwerken. Dubbelzinnig of een recht voor z’n raap statement neerzetten lukt het beste met een conceptvideo waarin zorgvuldig jouw boodschap is uitgewerkt. Door je verhaal dusdanig te construeren dat de kijker geboeid naar je videoclip blijft kijken en de video vaker wil zien zorg je ervoor dat je boodschap blijft hangen. Loutere een performance video of live-registratie helpt je minder snel dit doel te bereiken. Krachtige metaforen en controverse in een gelikte videoclip helpen je om je boodschap over te brengen. Zorg ook dat je video reacties uitlokt door ‘m vaak te delen in social media en om naar de mening van de kijker te vragen. Daarmee jaag je de verspreiding van je boodschap nog verder aan.

Regelmatig kunnen optreden

Door je professioneel op te stellen, te zorgen dat je band als een geoliede machine loopt, continu te blijven netwerken en een goed gevulde portfolio te hebben met een gemêleerde set aan muziekvideo’s beschik je over een stevig promotie middel waarmee jij continu onder de aandacht blijft. Rondom een album creëer je een heel ecosysteem aan promotie die de release en verspreiding over een lange periode ondersteunen en jouw boodschap als artiest breed uitzetten in de media. Als jij continu altijd en overal zichtbaar bent en keer op keer een volle zaal weet te trekken waar het dak eraf gaat, dan wordt je “vanzelf” de meest gevraagde band van het moment. Als voldoende mensen iets bijzonders in jou zien, zul je steeds meer opvallen en meer onder de aandacht komen. Daar haal je regelmatig optredens uit. Je zult aan alle kanten moeten werken aan de promotie van je band. Niet denken dat je met één post op social media er bent. Je hele communicatieplan moet gericht zijn op het opbouwen van een bepaald beeld rondom jou en je band. Dat bereik je door met grote regelmaat continu te blijven bouwen aan je promotie die jarenlang gebruikt kan worden.

Conclusie

Vaak dient een muziekvideo meerdere doelen tegelijk en zal een video doorgaans een combinatie van verschillende elementen bevatten. Wat je doel ook is, de videoclip moet goed geproduceerd zijn zodat die serieus genomen wordt. Met een amateurclip kom je helaas niet ver. In het begin is het een leuke manier om ervaring op te doen, maar op den duur zul je om door te kunnen breken een tandje bij moeten schakelen. Je video moet immers de tand des tijd kunnen weerstaan. Blijf aan je promotie werken. Je hebt al genoeg gitaren. Investeer in publiciteit rondom je band. Tegen de tijd dat je toe bent aan een nieuwe gitaar het je een endorsement te pakken.

Essentiële muziekvideo voorbereiding

Nog meer handige tips lezen? Lees dan ook het GRATIS handboek ESSENTIËLE MUZIEKVIDEO VOORBEREIDING

In dit overzichtelijke handboek lees je veel waardevolle tips die je helpen tijdens de voorbereidingen van je muziekvideo productie. Download direct het gratis handboek.

Help ons om meer Rock- en Metalmuzikanten te bereiken en deel dit artikel met jouw vrienden.

Related Posts

Geef commentaar

Resurrect Tomrrow: At The End - Visueal effects breakdownWat moet je weten als je met je band op de set staat?