Zes strategieën om jouw muzikale dromen te bereiken

Home / Artikel / Zes strategieën om jouw muzikale dromen te bereiken

Zes strategieën om jouw muzikale dromen te bereiken

Laat de dromen met je band dichterbij komen

Er zijn duizend wegen naar Rome. Zo zijn er ook vele manieren om successen te bereiken met je band. Maar waar begin je? Niet elke strategie heeft het zelfde effect maar kan je wel steeds een stap dichter bij je dromen met je band brengen. Omdat niets vanzelf gaat zul je er toch een hoop voor moeten doen. Zorg dan dat je je tijd en energie nuttig besteed.

Support act zijn

Door een support act te zijn lift je mee op het succes van een andere band. De fan-base van de band waar jij support act bent maakt op een prettige manier kennis met jouw muziek. Een beetje fatsoenlijke programmeur koppelt de juiste bands aan elkaar waardoor een groot publiek met ongeveer dezelfde muzieksmaak direct kennis met jouw muziek maakt. Dat is de uitgelezen plaatst om jezelf op de kaart te zetten en een blijvende indruk achter te laten bij nieuw publiek. Grijp de kans om support act zijn dan ook met beide handen aan, of regel zelf met bands dat je samen kan spelen.

Support act zijn kan je heel goed op weg helpen om je fan-base uit te breiden. Dat geldt niet alleen bij support act zijn van grote bands, maar ook door mee te touren met lokaal bekende bands stel je jezelf voor aan gelijkgestemd publiek. Dat is zondemeer een stuk makkelijk dan bij totaal onbekenden die jouw genre niet waarderen.

Er kleven trouwens nog veel meer voordelen aan support act zijn. Zo kun je vaak over de backline van de main act spelen en hoef je dus niet altijd je hele backline mee te slepen. Je bent vroeg in de avond aan de beurt, maakt een goede indruk op het podium en hebt daarna alle tijd om met je fans in de zaal kennis te maken en ze aan je te binden.

Videomateriaal publiceren

Bewegend beeld trekt de aandacht. Een gave muziekvideo met een boeiende verhaallijn houd je fans aan de buis gekluisterd. Met een dynamische performance video, waarop als het even kan te zien is hoe een enorme menigte uit z’n dak gaat is iets waar labels en bookers van smullen. Met behulp aan een overvloed van videomateriaal wordt het kinderlijk eenvoudig om keer op keer de aandacht te trekken en vast te houden. Maak gebruik van de intrinsieke drang van de mens naar verhaal. Beeld jouw boodschap uit in een professioneel geschoten muziekvideo en zorg dat je de geschiedenisboeken in gaat met memorabele mozaïeken. Maar staar je niet alleen blind op het hebben van muziekvideo’s.

Door een waaier te hebben van verschillend videomateriaal hou je je fans tevreden met snacks, drops, interviews en met de meest toffe live-registraties en laat je aan de labels en bookers zien dat jij in staat bent om een feest te bouwen waar het publiek op reageert. Je hebt daarmee ook materiaal in handen wat makkelijk te delen is op het internet en zalen kunnen dat ook weer gebruiken in de promotie als jij in de buurt komt spelen. Je bouwt tevens een enorm archief op, wat ook bijzonder in je voordeel werkt als iemand je probeert te google-en. Zorg er dan wel voor dat er een uitgebreide tekstuele beschrijving bij je video’s staan, zodat ze ook makkelijk terug gevonden kunnen worden. Zonder beschrijvende tekst ziet ook niemand je video.

Imago opbouwen

Werk aan je imago. Zorg dat je positief opvalt tussen de rest. Dat doe je niet alleen door uitzonderlijk te zijn met ene bijzondere stage presence, maar ook door je continu professioneel op te stellen. Het moet niet alleen een genot zijn om naar je show toe te komen als kijker, maar ook achter de schermen moet je een goede indruk achterlaten dat je alles goed op orde hebt. Des te eerder zul je opnieuw geboekt worden en bij andere programmeurs en bookers (ja, die praten ook met elkaar) onderling aangeraden worden.

Als jij een duidelijk beeld van jezelf in de media kan scheppen, zodat men precies weet wat ze van je kunnen verwachten, zowel on-stage als off-stage, dan heb je het goed voor elkaar. Zorg dus voor een goede show, een strakke set die op de minuut getimed is, een energieke show op het podium waar het publiek van uit z’n dak gaat. Maak contact met de fotografen in de foto-pit. De beelden waarop jij in de lens kijkt of een vette pose aanneemt worden het vaakst gedeeld, wat helpt in het bouwen van je imago en meteen ook zorgt voor publiciteit.

Naamsbekendheid verspreiden

Als jij bekend wil worden met je band moet je zorgen dat je bij iedereen top-of-mind bent. Niet alleen bij je fans maar ook bij de festival-organisatoren, programmeurs, bookers en labels. Landelijke bekendheid geniet je alleen als je ook echt daadwerkelijk de moeite neemt om het hele land door te trekken en overal je gezicht te laten zien. Laat ook overal zien dat je overal je gezicht laat zien. Bekendheid reikt verder dan alleen óp het podium. Laat ook duidelijk je omzwervingen door het land zien.

Naamsbekendheid bereik je ook alleen als ook overal je naam bekend is. Natuurlijk kom je ene heel eind als je een paar hits weet te scoren, maar je zult nog steeds moeten blijven touren. In de muziekindustrie kun je niet rondkomen van alleen albumverkoop. Sterker nog; Je kunt beter je album gratis weggeven aan mensen die van je optreden genoten hebben. Dát onthouden ze en als je de volgende keer weer in de buurt bent, komen ze weer kijken. Het is dan ook slim om niet alleen een spoor achter te laten van waar je geweest bent, maar ook continu te blijven vertellen waar je binnenkort weer komt.

Promotie vanuit derden faciliteren

Door niet alleen zelf de hele tijd te scanderen waar je volgende gig is is het ook van belang dat je de hulp hebt van derden. Het moet voor alles en iedereen super-makkelijk zijn om jou en je band te promoten. Als je ervoor zorgt dat elke zaal waar je geboekt wordt een uitgebreid pakket met foto- en videomateriaal van je krijgt dat ze direct kunnen inzetten maak je het veel makkelijker om voor jou de promotie te laten doen. Als er meer promotie vanuit de zalen moet komen, moet jij zorgen dat jij ze direct alles kan aanreiken wat ze nodig hebben. Dat geldt natuurlijk ook voor bookers. Die moeten op hun beurt juist weer de programmeurs voor jou warm zien te krijgen. Dan moeten ze niet alleen de laatste bandfoto’s hebben voor op de posters, maar ook met video kunnen laten zien wie je bent en wat voor muziek je maakt.

Je moet zorgen dat je een volledige showcase hebt waarin jij, maar ook anderen, jou en je band snel kunnen voorstellen. Als lid van de band heb je daar niet altijd tijd voor en is het lastig om tijdens elke gig je hoofd erbij te houden om volde foto- en videomateriaal te maken, wat je weer voor promotie kan gebruiken. Ook het verwerken van al dat beeldmateriaal is een flinke klus. Daar heb je iemand voor nodig in de band die dat voor je uit handen kan nemen. Zorg ervoor dat je iemand bij je band betrekt die niet alleen met elke gig meegaat, maar er ook overal bij is om al het reilen en zeilen van de band vast te leggen en continue te blijven verspreiden. Eigenlijk komt het er op neer dat je een extra bandlid nodig hebt die niet meespeelt met de band, maar alle digitale communicatie verzorgt. De kan dan ook de hele dag bezig zijn met het najagen van programmeurs, bookers, managers, labels en alle andere zakelijke contacten die bij je band betrokken zijn.

Geld slim investeren

Om je band tot een succes te maken zul je in je band moeten investeren. Niet alleen in tijd, maar ook in geld. Ik hoef je niet te vertellen dat fatsoenlijke gear geld kost, dat is vrij duidelijk. Om muziek te maken heb je puike muziekinstrumenten nodig en aan elke nieuwe gitaar hangt immers een prijskaartje. Je koopt nog eens een extra stack en wil het aantal toms op de drum-kit ook flink uitbreiden, omdat dat er nu eenmaal toffer uitziet op het podium. Als je middelen echter beperkt zijn moet je juist goed kijken waar je je geld aan uitgeeft. Is het wel nodig om je geld uit te geven aan de allernieuwste gear? Is het niet verstandiger om geld te investeren in het bouwen van een fan-base? Voordat je het grote geld gaat verdienen zul je vaak moeten spelen. Je kunt dan ook beter superzuinig op je spullen zijn en in plaats van het vijfendertigste voetpedaal te kopen je geld te sparen voor een tour. Wereldberoemde bands moeten ook eerst de diesel in de tourbus betalen, voordat dat ding gaat rijden. Op elk niveau in de muziekwereld zul je ergens eerst geld in moeten steken voordat je wat gaat verdienen.

Of je daadwerkelijk ook wat gaat verdienen hangt sterk af van waar je je geld aan uitgeeft. Van een glimmende nieuwe gitaar komen er niet meer fans naar je kijken, van bijvoorbeeld een gratis give-away voor de eerste honderd bezoekers wel.

Waar denk je dat je vollere zalen mee trekt? Met de kostbare inner-ear apparatuur, of met een gerichte marketingcampagne op de plekken waar je gaat spelen. Beiden kosten geld. Veel geld. Maar dat geld kun je maar één keer uitgeven. Zorg dan ook dat je je geld dan ook wijs uitgeeft, waarmee je je investering weer kan terugverdienen. Als je dat eenmaal begrijpt en ook op papier kan aantonen wordt het ook eenvoudiger om bijvoorbeeld externe investeerders aan te trekken en op die manier aan geld te komen zodat je niet alles zelf hoeft te bekostigen. Meer geld verdienen begint bij het verstandig uitgeven zodat je daarmee je investeringen terugverdient.

Samenvatting

Lift je mee op het succes van een andere band door support-act te zijn en laat je fan-base groeien met fans van andere bands. Publiceer regelmatig videomateriaal, waar zowel fans als labels en bookers van smullen. Je bouwt daarmee een archief aan promotiemateriaal op. Zorg dus voor een goede show, een strakke set die op de minuut getimed is, een energieke show op het podium waar het publiek van uit z’n dak gaat. Krik je imago naar een toppunt zodat je bij iedereen top-of-mind bent. Bekendheid reikt verder dan alleen óp het podium.  Je moet zorgen dat je een volledige showcase hebt waarin jij, maar ook anderen, jou en je band snel kunnen voorstellen. Zorg ervoor dat je slim tijd en geld in je band investeert. Meer geld begint bij het verstandig uitgeven zodat je daarmee je investering terugverdient.

Nee, jij trekt volle zalen!

“NEE, JIJ TREKT VOLLE ZALEN!”

DE 7 BELANGRIJKSTE STAPPEN OM JOUW PLATENDEAL BINNEN TE SLEPEN

Wil jij weten hoe je stappen kan zetten om meer mensen naar de zalen te trekken? Download direct het gratis E-book.

Related Posts

Geef commentaar

Bleeding Gods: From Feast To BeastBloodphemy - Annihilation (Behind the Scenes)