Zeven manieren om ideeën voor je muziekvideo te genereren

Home / Artikel / Zeven manieren om ideeën voor je muziekvideo te genereren

Zeven manieren om ideeën voor je muziekvideo te genereren

Even die hersenen laten kraken

Je bent er helemaal klaar voor. De laatste nummers worden momenteel ergens in Polen gemasterd en de inkt van je booklets is bijna droog. Je website is bijgewerkt met het nieuwe artwork en je bent er klaar voor om volle zalen te trekken met je nieuwe album. Je hebt er zelfs aan gedacht om een muziekvideo te maken van de vetste track, om de eerste presales al aan te jagen. Maar nu? Wat de “F” ga je filmen? Je zit al een tijdje voor je uit te staren, maar je hebt nog steeds geen idee voor je videoclip.

Hier heb je een aantal tips om je een stuk op weg te helpen waarmee je eerste ideeën kan vormen voor je video:

1: Kijk af van de grote jongens

Laat je inspireren door wat de grote bands doen. De grote jongens draaien al een tijdje mee en hebben vaker met het bijltje gehakt. Let op hun styling, hoe ze zich profileren en hoe ze zich gedragen in de clip. Zijn de bands die jou inspireren voornamelijk zelf in beeld, of ligt de nadruk juist meer op de verhaallijn? Het kan ook zo zijn dat het in een video juist meer gaat om de visuele esthetiek waarbij elk frame zowat een schilderij is, of dat juist een gimmick de hoofdrol in de videoclip heeft. Ontrafel wat de kern van de video is en vind voor je eigen video ook die kern. Daaromheen kun je dan weer een visuele vorm vinden, zonder dat het een kopie wordt van de videoclips die je als voorbeeld hebt gebruikt. Wellicht heb je niet het budget om alles uit de video te doen, maar met een beetje creativiteit kom je een heel eind. Vaak zijn dingen ook eenvoudiger op te lossen en in film is niets wat het lijkt.

2: Maak een mindmap en een moodboard

Vat de essentie van het nummer samen in een paar steekwoorden. Pak een groot vel papier en schrijf de woorden ruim uit elkaar in willekeurige volgorde op. Bedenk vervolgens één voor één bij elk woord een aantal associaties die in je opkomen en schrijf die op rondom elk woord. Denk hierbij aan tegenstellingen, synoniemen, afgeleiden, maar ook wat het in je oproept. Zo kun je bijvoorbeeld bij “rood” al denken aan “kleur”, ” bloed”, “licht”, ” wijn”, “ochtend rood”, “alarm”, “Amsterdam”, “fluweel”, “Ferrari”, ” communisme” en ga zo maar door. Zo creëer je voor elk woord de eerste associatie. Pak een andere kleur pen en schrijf vervolgens rondom elke generatie woorden weer nieuwe associaties waar dat woord je aan moet denken. Voor je het weet heb je je vel papier volstaan met meer dan honderd woorden en gaan er clusters ontstaan waar je wat meer mee kan en waar je elementen voor je video uit kan halen. Door woorden en ideeën van verschillende clusters te combineren ontstaan unieke combinaties waar je eerder wellicht niet op gekomen zou zijn. Verzamel daarbij afbeeldingen waarin die woorden weer tot uitdrukking komen en maak daar een collage van. Zo heb je een visuele representatie van je ideeën.

3: Met een miljoen kun je leuke dingen doen

Stel je voor dat geld geen issue is. Wat voor geweldige over-the-top dingen zou je dan kunnen doen in je video? Laat je geest de vrije loop. Niets is te gek. Met een raket naar de maan? Schrijf het op. Hiermee kom je op ideeën waar je anders nooit opgekomen zou zijn omdat je jezelf al te vroeg laat beperken. Maak een lijst van die fantastische ideeën en bedenk dan pas van elk idee hoe je dat zou kunnen oplossen zonder veel meer dan een stuiver uit te geven. Bedenk wat je anders zou kunnen doen om toch die gigantische sportwagen in je clip te hebben. Kan je iets een dag huren, of ken je iemand waar je dat van zou kunnen lenen? Wellicht is het heel eenvoudig om een foto of stockvideo te gebruiken en deze in beeld te monteren. Als je eenmaal een idee hebt van wat je wil bereiken weet je ook in welke richting je moet zoeken naar oplossingen.

4: Praat met andere artiesten

Vertel aan mede-artiesten welke ideeën je al hebt, of waar je nummer over gaat en vraag wat zij zouden doen. Door met andere creatieven te sparren over je ideeën kom je zelf vaak weer op aanvullende of nieuwe ideeën. Dingen waar je misschien nog helemaal niet aan hebt gedacht of in een te vroeg stadium al had afgewezen. Pak een biertje samen en ga lekker sparren over je ideeën. Je komt niet alleen zelf een stuk verder maar je helpt ook de ander weer op nieuwe ideeën te komen voor zijn producties. Wie weet bloeit er ook een leuke samenwerking of cross over uit voort. Een gastoptreden in elkaars voorprogramma is dan natuurlijk ook zo geregeld. Als je het een beetje slim speelt zou je zelfs je samen korting kunnen bedingen als je je allebei je video bij dezelfde producent laat produceren.

5: Laat je inspireren door films

Als je op zoek bent naar een solide basis voor het verhaal van je muziekvideo kijk dan een aantal films waarvan het genre in lijn liggen met die van jouw muziek. In een goede film zit veel visuele symboliek verscholen waar je veel ideeën uit kan putten voor je video. Misschien pakt één bepaalde scène je aandacht of heeft de film een bepaalde look-and-feel waar je inspiratie uit kan halen. Maak voor jezelf beknopte samenvattingen of lees de synopsis van de films op IMDb. De verhaalstructuur van de verschillende films binnen een genre hebben veelal dezelfde vorm en geeft je handvatten om de structuur voor je eigen verhaal op te zetten. Zoek stills of maak schermafdrukken van de beste scènes zodat je voorbeelden verzameld die je op je moodboard kan plakken en weer kan gebruiken als je verteld over de ideeën die je hebt.

6: Give it a twist

Als alles van een leien dakje gaat is er geen reet aan. Je kent ‘m vast wel: De teller op de bom loopt af, terwijl de held weet niet of hij de blauwe of rode draad moet doorknippen. Z’n partner die nog een paar dagen voor z’n pensioen zit, wil het pand verlaten en ondertussen valt er ook nog een kat op het dak van de auto. Ongetwijfeld herken je de film en anders moet je deze buddy-cop film aan je bucket-list toevoegen. Spanning ontstaat pas als er een conflict is en alleen al deze scène stapelen de conflicten zich in een rap tempo op. Gebruik conflicten om een verhaal interessant te maken en spanning in je video te krijgen. Breng tegenstellingen samen en boem je hebt gelijk een sterk idee te pakken wat je verder kan uitwerken tot een element in je verhaal.

7: Slaap erover

Zet de eerste concepten die je hebt ’s avonds op papier lees ze een paar keer door voordat je naar bed gaat. Zorg dat je een leeg blaadje papier naast je hebt liggen. Denk voordat je gaat pitten nog even goed over je eerste ideeën na en laat ze dan los. Blijft er dan ook niet actief over nadenken, maar ga gewoon slapen. Je zal zien dat je vanzelf plotseling een ingeving krijgt of dat je bij bepaalde ideeën ineens hele andere inzichten krijgt. Schrijf op dat moment ook direct je ideeën op, anders vergeet je ze weer. Zet je wekker iets eerder, blijf ’s ochtends als je wakker wordt ook nog heel even stil liggen en probeer je te herinneren welke ideeën je al had en probeer onbewuste ingevingen die je had tijdens slaap te herinneren. Soms kunnen daar hele verrassende nieuwe ideeën uit voortkomen.

Alles nog even op een rijtje

Haal inspiratie uit video’s van de grote jongens. Let op de styling in de video en ontrafel welke elementen er allemaal in hun muziekvideo’s terugkomen. Zet in een paar steekwoorden de essentie van je nummer op papier, zoek naar relaties en verzamel bij alle associaties beelden om visueel gestalte te geven aan je ideeën. Laat je geest de vrije loop, leg jezelf geen beperkingen op bij het vormen van je ideeën en spar erover met andere muzikanten en creatieven. Zet weer eens een film op en vat de essentie of opmerkelijke dingen samen. Schrijf op wat jou aanspreekt in de film en kijk hoe je dat op jouw muziekvideo kan toepassen. Bedenk interessante tegenstellingen om conflict in je ideeën te introduceren en slaap er vooral een nachtje over. Je zult zien dat je tot verrassend gave ideeën voor je muziekvideo zult komen.

Heb je al wat inspiratie kunnen opdoen of heb behoefte om over je ideeën te sparren? Laten we een biertje pakken. Ik ben benieuwd naar je plannen.

Essentiële muziekvideo voorbereiding

Nog meer handige tips lezen? Lees dan ook het GRATIS handboek ESSENTIËLE MUZIEKVIDEO VOORBEREIDING

In dit overzichtelijke handboek lees je veel waardevolle tips die je helpen tijdens de voorbereidingen van je muziekvideo productie. Download direct het gratis handboek.

Help ons om meer Rock- en Metalmuzikanten te bereiken en deel dit artikel met jouw vrienden.

Related Posts

Geef commentaar

Cate Rox: FLames - Visual effects breakdown7 manieren om je fans bij je muziekvideo te betrekken