Zeven manieren om je fans bij je muziekvideo te betrekken

Home / Artikel / Zeven manieren om je fans bij je muziekvideo te betrekken

Zeven manieren om je fans bij je muziekvideo te betrekken

Geweldig om er bij te kunnen horen

Zonder fans zou jij als artiest niet kunnen bestaan. Fans zijn er niet alleen om te koesteren, maar je kunt je ook gebruiken om jou te helpen. Fans staan vaak te popelen om op een of andere manier betrokken te worden bij jouw muziekprojecten. Door ze in te zetten bij je videoprojecten geef je je fans een unieke kans om op een andere manier bij te dragen en dichter bij hun idool te staan.

In dit artikel lees je een zevental manieren waarop je je fans bij je muziekvideo kan betrekken.

1: Meehelpen achter de schermen

Laat je fans meekijken achter de schermen. Zeker als je op een indrukwekkende locatie aan het filmen bent, of als je een vette performance gaat opnemen vinden fans het gaaf om dat van dichtbij te kunnen zien. Je kunt nog een stap verder gaan door bij de opnames van een muziekvideo je fans uit te nodigen om ook te helpen achter de schermen. Vele helpende handen maken licht werk. Op een set zijn er altijd wel spullen die versjouwd moeten worden en een paar extra handen bij het ophangen van de set dressing is ook erg fijn. Daarnaast kan je iemand als chauffeur inzetten, of als runner spullen op te halen en weg te brengen. Hulp bij de catering is ook altijd handig, dan kan jij je op je performance concentreren.

2: Foto’s maken achter de schermen

Nodig naast een professioneel fotograaf ook fans uit om foto’s te maken achter de schermen. In de aanloop van de release van de muziekvideo helpen foto’s achter de schermen om al wat roering te creëren rondom de video. Zeker als meerdere fans al wat blikken achter de schermen kunnen delen op sociale media kan het ontvangst van de video versterken. Foto’s hebben een hoge attentiewaarde op sociale media en omdat er vanuit meerdere bronnen enthousiast over de muziekvideo wordt bericht zal de video zich breder verspreiden.

3: Laat fans meespelen in de muziekvideo

Nodig fans uit om een rol te spelen in de muziekvideo. Dat kan een kleine rol in de achtergrond zijn, maar als ze echt over acteertalent beschikken, kun je overwegen om zelfs een hoofdrol weg te geven. Fans vinden het geweldig om een rol te hebben in de muziekvideo van hun idool. Zeker als ze zij aan zij met jou kunnen komen te staan wordt het voor een onvergetelijke dag. Denk ook aan de mooie kodak-momenten die dit op kan leveren, welke weer gemakkelijk verspreid kunnen worden via sociale media.

4: Fans kunnen met je meedenken

Laat je fans bepalen van welke track zij het liefst een muziekvideo zouden willen zien. Je creëert hiermee in een heel vroeg stadium al draagkracht voor de video en je kan soms verassende feedback van je fans krijgen. Je zou zelfs nog een stap verder kunnen gaan door je fans te betrekken in het creatieve proces van de video bij de ontwikkeling van het concept voor de videoclip. Je kan van fan-art gebruik maken of fans een deel van het scenario laten verzinnen. Je zou zelfs kunnen overwegen om tijdens een optreden fans te laten filmen en daar mee aan de slag te gaan voor je muziekvideo.

5: Meefinancieren in je muziekvideo

Middels crowd funding kun je je fans ook vragen financieel aan de video bij te dragen. In ruil daarvoor kun je ze een aantal perks bieden, zoals bijvoorbeeld het spelen van een rol in de video, of gesigneerde foto’s van achter de schermen. Je kunt je fans ook in natura laten bijdragen in het videoproject, door bijvoorbeeld te vragen om kleding of rekwisieten te lenen. Wellicht kun je gebruik maken van een auto of locatie die door een fan ter beschikking is gesteld. Vergeet je fans ook niet te bedanken in de aftiteling van de muziekvideo, of in je CD booklet. Fans vinden het geweldig om te kunnen laten zien dat ze hebben bij kunnen dragen in jouw succes.

6: Inzetten bij de marketing van je video

Als de video eenmaal is uitgebracht kun je je fans ook goed betrekken in je marketing proces om je video sneller te laten verspreiden. Laat je fans de video delen op sociale media, of bereid flyers of promotiepakketjes voor die je fans weer kunnen uitdelen. Bereid afbeeldingen voor die fans kunnen gebruiken op hun profielpagina’s en gemakkelijk kunnen delen. Maak van je trouwe fans jouw ambassadeurs door ze iets extra’s te bieden. Je kunt het zelfs extra speciaal maken door voor trouwe fans een viewing te organiseren nog vóórdat de muziekvideo online te zien is.

7: Reageren op je muziekvideo

Vraag om reacties bij je video. Vraag je fans wat ze van de video vonden. Zo ontstaat er een dialoog en meer betrokkenheid met je fans. Een prijsvraag is ook een uitstekend middel om de aandacht van je fans met je video te laten interacteren. Stel online een vraag over je video welke alleen beantwoord kan worden door goed naar de video te kijken en pats je hebt er gelijk een aantal recurring views bij. Als prijs kunt je iets tastbaars of bijvoorbeeld vrijkaarten voor een concert weggeven.

Samenvatting

Fans vinden het geweldig om mee te kunnen kijken of bij te kunnen dragen achter de schermen. Je kunt je fans handig inzetten bij een videoshoot. Laat ze achter de schermen foto’s maken en delen op sociale media om het ontvangst van de video te versterken. Geef rollen in de muziekvideo weg aan je fans en maak er een onvergetelijke dag van voor ze. Vraag je fans van welke track zij graag een muziekvideo willen zien en betrek ze in het creatieve proces. Laat je fans meefinancieren in je muziekvideo of bijdragen door kleding of rekwisieten uit te lenen. Organiseer unieke evenementen voor je trouwe fans en bied middelen om gemakkelijk de video online te delen. Betrek je fans door te vragen om reacties bij je video of een prijsvraag uit te schrijven.

Weet jij nog meer manieren om je fans bij te betrekken. Laat dat dan hieronder in een commentaar achter.

Essentiële muziekvideo voorbereiding

Nog meer handige tips lezen? Lees dan ook het GRATIS handboek ESSENTIËLE MUZIEKVIDEO VOORBEREIDING

In dit overzichtelijke handboek lees je veel waardevolle tips die je helpen tijdens de voorbereidingen van je muziekvideo productie. Download direct het gratis handboek.

Help ons om meer Rock- en Metalmuzikanten te bereiken en deel dit artikel met jouw vrienden.

Related Posts
Commentaren
 • Amber

  Hallo,

  Binnenkort ga ik trouwen, samen met mijn vriend wil ik graag een videoclip maken op een oude nummer die wij op de bruiloft op groot scherm willen afdraaien. Graag wil ik dat mijn ouders en schoonouders hier ook in voorkomen voor ongeveer 20 a 30 seconden. Alleen ben ik niet zo goed in het verzinnen van een mooie verhaal. Heeft u toevallig enige ideeën?

  Ik hoor graag van u !!

  Gr,
  Amber

Geef commentaar

7 manieren om ideeën voor je muziekvideo te genererenJohn van den Borne raadt Sebastiaan Spijker aan