Zorg dat je je fanschare uitbreidt

Home / Artikel / Zorg dat je je fanschare uitbreidt

Zorg dat je je fanschare uitbreidt

Meer dan anderhalve man en een paardekop

Als je al een keer een gig hebt sta je in een praktisch lege kroeg te spelen en verdien je aan je merchandise weer geen ene moer. Niemand die even de moeite neemt om bij je optreden te komen kijken, laat staan om een cd te kopen.

Daar sta je dan weer voor anderhalve man en een paardenkop te spelen. Zo’n lege kroeg geeft je ook helemaal geen energie. De vraag “Waar doe ik het eigenlijk allemaal voor?” blijft door je hoofd spoken terwijl je de leegte inkijkt. Je hebt dan wel een stapel biermuntjes gekregen, maar aan de bar staan nauwelijks fans om samen een biertje mee te pakken. Het gevoel dat je weer voor niks al je gear uit je oefenruimte hebt gehaald begint je weer langzaam te bekruipen. Hier moet toch veel meer uit te halen zijn. Waar blijven al die fans? Als er niemand op komt dagen zal ook niemand je cd’s bij de merchandise stand gaan halen en blijf je met al die vers gedrukte T-shirts zitten. Zo haal je natuurlijk nooit genoeg geld op om je volgende album op te kunnen nemen.

Even los van het feit dat niemand je erkent als artiest moet je toch op een of andere manier je boterham kunnen beleggen. Daar heb je nu die bijbaan voor, maar diep van binnen wil je natuurlijk gewoon kunnen binnenlopen met je muziek. Iedereen in de wereld moet het willen horen, maar intussen sta je dus in een lege kroeg voor een paar stamgasten te spelen.

Als dit nog langer zo doorgaat kun je er eigenlijk wel helemaal mee kappen. Dat is natuurlijk de bedoeling niet. Je hebt immers nog zo veel aan de wereld te laten horen. Jij kunt voorlopig nog wel een paar albums vol plempen. Aan jou ligt het niet, maar intussen voel je je flink ondergewaardeerd.

Bookers zullen inmiddels wel denken dat het toch aan je muziek ligt. De doordeal van deze kroeg was toch ook al niet om over naar huis te schrijven. Om een of andere reden blijven het steeds kleine kroegen waar je staat te spelen voor een krappe vijftig euro op een avond. Daar heb je dan nog net je tank benzine uit. Als je niet snel wat vaker in grotere zalen geboekt wordt zul je nooit in het voorprogramma van je idool kunnen staan. Op deze manier blijf je dan ook in die vicieuze cirkel hangen van weinig gigs en weinig fans. Ja, laten we eerlijk zijn, zo word je natuurlijk nooit bekend en beroemd.

Als dit nog langer doorgaat kun je je gitaar net zo goed in de wilgen hangen. Dit schiet natuurlijk voor geen meter op, zo. Nog even en dit betekent op den duur misschien wel het einde van je band en dan kun je het natuurlijk helemaal vergeten. Doorbreken in de muziekwereld zit er voorlopig nog niet in als je niet snel wat meer fans naar je optreden gaat trekken.

Je fanschare uitbreiden is de enige manier om meer fans naar je optredens te halen. Hoe groter de poel van mensen is, hoe soepeler je een zaal tot aan de nok toe vol kan krijgen. Zorg dat je meer mensen achter je hebt staan die je kunt aanspreken en benaderen als je weer een gig in de buurt hebt. Laat je door niets tegenhouden om fans aan je te binden.

Zoek je fans op en vraag ze wat ze zo goed aan je vinden. Koester de fans die wel regelmatig bij je langskomen en nodig ze vooral persoonlijk uit om de volgende keer weer bij je show te komen kijken. Nodig ze uit om de volgende keer ook iemand anders mee te nemen en vraag of ze je willen aanbevelen bij anderen. Daarmee creëer je een olievlek die zich langzaam steeds verder kan uitbreiden. Ga met je fans de dialoog aan. Zorg dat je er achter komt wat ze zo tof aan je vinden, zodat je dat verder kunt verdiepen. Beloon je meest trouwe fans, door ze gratis wat extra’s te geven. Geef bijvoorbeeld een T-shirt weg, of een paar rondjes bier aan degenen die de meeste vrienden meeneemt naar een gig. Het allerbelangrijkste is dat mensen over je gaan praten en anderen meenemen naar jouw gigs. Laat je fans voor jou het werk doen. Zorg dat je online eenvoudig te vinden en te beluisteren bent, zodat gemakkelijk je muziek te beluisteren is en mensen snel kennis met je kunnen maken.

Vraag iedereen ook om je muziek te delen met anderen. De mensen om je heen kennen veel meer mensen dan dat jij in je eentje kan bereiken. Daarnaast is het veel geloofwaardiger als je wordt aangeraden door een vriend van iemand, dan dat je zelf loopt te verkondigen hoe goed je bent. Koester diegenen die het hardst voor je lopen en beloon ze voor wat ze voor je doen. Als iedereen elke keer weer nieuwe mensen naar je shows meeneemt, breid je gestaag je fanschare uit. Des te meer mensen kennis met jou maken, des te groter wordt de poel van mensen die ook weer gemakkelijker in beweging te krijgen is als je weer een keer in de buurt speelt.

Samenvatting

Door het feit dat er weinig fans naar je optredens toekomen voel je je flink ondergewaardeerd. Je hebt zo veel te geven aan de wereld, maar niemand komt opdagen. Het lijkt erop dat je elke keer weer opnieuw voor niets met je gear loopt te slepen. Je had nog wel zo je best gedaan op het ontwerp van je cd-hoes, maar nu liggen ze stof te happen op de merchandise tafel.

Ondertussen zullen de bookers wel denken dat het aan je muziek ligt en je geen betere gigs dan vijftig euro voor een avond kunt scoren. Maar dat is niet wat je wilt. Je wilt op z’n minst ergens in een voorprogramma van een van je idolen staan.

Omdat je afzetmarkt op dit moment nog klein is, moet je alles in kleine, dure oplages bestellen en blijf je vaak met een hoop spullen zitten. Niet handig. Zeker die studiokosten voor de opnames zijn niet met een paar cd’s terug te verdienen. Door de kleine schaal waar je nu mee bezig bent blijft je merchandise voor de fans ook onbetaalbaar. Door het lage aantal fans dat je bereikt blijven je verkoopcijfers ook laag.

Zet nu de volgende stap naar het trekken van volle zalen.

Wil jij succesvol worden met je band? Wil jij een platencontract bij een label binnenslepen? Wil jij groot worden en meer geld verdienen met je band? Wil jij regelmatig voor volle zalen kunnen optreden?

Werk dan volop aan de professionalisering en promotie van je band en mobiliseer je fans om naar je toe te komen.

Heb je hier hulp bij nodig? Dan kan jij nu het volgende doen!

Alléén als jij écht wilt doorbreken bied ik jou een uur gratis coaching, waarin we jouw grootste uitdaging van dit moment bij de hoorns grijpen. In dat uur smeden we een krachtig plan waarmee jij de wereld gaat veroveren en kan doorbreken met je band.

Essentiële muziekvideo voorbereiding

Nog meer handige tips lezen? Lees dan ook het GRATIS handboek ESSENTIËLE MUZIEKVIDEO VOORBEREIDING

In dit overzichtelijke handboek lees je veel waardevolle tips die je helpen tijdens de voorbereidingen van je muziekvideo productie. Download direct het gratis handboek.

Help ons om meer Rock- en Metalmuzikanten te bereiken en deel dit artikel met jouw vrienden.

Related Posts

Geef commentaar

7 dingen waar je om moet denken bij green screenSinister: Neurophobic - Achter de schermen